DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság az év elején az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének teljes jogú tagjává vált, ebből eredően hazánk mielőbb részesévé kell hogy váljon a NATO jogi alapdokumentumainak, a tagállamok egymás iránti legfontosabb jogait, kötelezettségeit tartalmazó nemzetközi szerződéseknek.
Az 1999. évi I. törvény hirdette ki az Észak-atlanti Szerződést, a többi alapdokumentum részben jogállási, részben technikai, biztonsági kérdéseket rendez.
A képviselőtársaim előtt lévő két hosszú című törvényjavaslat a NATO jogállási alapdokumentumai közé tartozik. A T/1820. számú javaslat a kiemelkedő fontossággal bíró, más státuszkérdéseket rendező nemzetközi szerződések és végrehajtási jogszabályok sorával hivatkozott, úgynevezett NATO SOFA-megállapodásnak a magyar jog részévé válását szolgálja. A T/1759. számú javaslatban a NATO-parancsnokságok jogállásáról készült párizsi jegyzőkönyv tartalma szervesen összefügg az egyezménnyel. Hatályba léptetésük rendje is azonos, ez indokolta az együttes parlamenti tárgyalást.
Mindkét törvényjavaslat több tárca szakterületét érinti, elsősorban a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium vett részt a javaslat tartalmának kialakításában.
A létrejött NATO SOFA-csomag a nemzetközi szerződés szövegén túl a belső jogban megkívánt fő módosításokat is tartalmazza, ezért a különböző törvénymódosítások a jogalkotási menetrendben egyszerűbben kezelhetők.
Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi tárca nem könnyű év mögött áll.
(16.50)
A NATO-tagsággal megnyílt új típusú jogok és kötelezettségek érvényesítése, év közben a koszovói válság miatti, valamint a természeti csapások utáni közreműködési többletfeladatok, a halaszthatatlan stratégiai felülvizsgálat megkezdése után már előre kell tekintenünk a XXI. század felé. Ezért fontos a szövetségi kötelezettségeknek a belső jogban történő mielőbbi megjelenítése, amelyre az első lépéseket tavaly decemberben a honvédelmi törvény és a fegyveres szervek hivatásos állománya jogállását szabályozó törvény módosításakor tettük.
Az alkotmány módosítása akkor - sajnálatos módon - nem valósult meg. De az új nemzetközi tapasztalatokra figyelemmel elmondható, hogy honvédelmünk alkotmányos keretszabályait az időállóság és a teljesség igényével célszerű még megalapozottabban előkészíteni. Az egyezmény és a kapcsolódó jogszabály-módosítások még az idén történő kihirdetése több annál a szimbolikus lépésnél, hogy még a szövetség tagjává válás évében a legfontosabb szerződést is belső jogunkba építjük.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat 2. §-ában lévő megállapodás kiindulópontja a 2. cikkében megfogalmazott azon kötelezettség, amely előírja a fogadó állam törvényeinek tiszteletben tartását. A NATO SOFA-megállapodás részletes rendelkezéseket tartalmaz az egymás területén tartózkodó fegyveres erők és tagjai, részben azok családtagjai jogállására vonatkozóan. Főbb szabályozási területei idegenrendészeti, büntető- és polgári jogi hatósággal, kárrendezéssel kapcsolatosak, valamint vám-, adó- és illetékkérdésekre terjednek ki. Alapvetően nem térnek el a magyar jogi szabályozástól, illetve gyakorlattól, összhangban állnak annak alapelveivel. A megállapodás a maga egészében fenntartások nélkül tehető a belső jog részévé.
A NATO SOFA-megállapodás egyébként 1995 végén a békepartner fegyveres erők jogállására vonatkozó, úgynevezett PfP SOFA-megállapodást kihirdető törvény mellékleteként már közzétételre került. A törvényjavaslat 3. §-a a Magyarországra vonatkozó, úgynevezett kártérítési önrésszel foglalkozik, majd az adótörvények módosítási javaslatai következnek. Ezek közös vonása, hogy a bennük meghatározott kedvezmények nem illetik meg a magyar állampolgárokat vagy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező nem magyar állampolgárokat.
Továbbá - mivel a NATO SOFA-megállapodás rendelkezései irányadóak a békepartnerségben részt vevő államok fegyveres erőinek Magyarországon való tartózkodására, ezért az adó- és illetékmentességek rájuk is vonatkoznak. A megállapodásban részletesen meghatározott pénzügyi kedvezmények és mentességek kerülnek beépítésre az érintett fegyveres erők és állományok, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tekintetében a javaslat 4-8. §-ai szerinti adótörvényekbe.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! A Belügyminisztérium által készített javaslat alapján módosul a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról és bevándorlásáról szóló 1993. évi LXXXVI. törvény, az úgynevezett idegenrendészeti törvény, valamint a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény. A javaslat 9. és 10. §-ai az előbbi törvényt a NATO SOFA-megállapodás hatálya alá tartozó polgári állomány tagjai és a hozzátartozók beutazásának és magyarországi tartózkodásának könnyítése szabályait tartalmazó 63/A. §-sal egészíti ki, valamint felhatalmazza a kormányt az erre vonatkozó rendelet megalkotására.
A külföldre utazásról szóló törvény a nemzetközi szerződésen alapuló úti okmányra vonatkozó módosítással, valamint a NATO-menetparancs alkalmazásával kapcsolatos szabályozási célokra vonatkozó miniszteri felhatalmazással egészül ki. A javaslat 13. és 14. §-ai további szabályozási felhatalmazásokat tartalmaznak. A NATO SOFA-egyezmény hosszú távra rendezi a hazánkban tartózkodó külföldi, illetve külföldön tartózkodó saját fegyveres erők és tagjaik jogállását, alapját, jogi keretét képezi későbbi részmegállapodások megkötésének.
A fentiekre tekintettel szerepel a törvényjavaslat 15. §-ában az a rendelkezés, amely a NATO SOFA-, és a PfP SOFA-megállapodás végrehajtásáról szóló jelentési kötelezettséget ír elő.
Tisztelt Országgyűlés! A T/1759. számú, a NATO nemzetközi katonai parancsnokságaival foglalkozó párizsi jegyzőkönyvről rövidebben szólok. A teljes jogú taggá válással a Magyar Köztársaságnak csatlakoznia kell a NATO által már kialakított szervezeti és működési struktúrához, illetve el kell fogadnia az ezzel kapcsolatos többoldalú nemzetközi szerződéseket, mint a szóban forgó jegyzőkönyvet is, amelynek szövegét a törvényjavaslat 2. §-a tartalmazza. Ez egyébként a NATO SOFA-egyezményt, másrészt a NATO-parancsnokságok működésének segítését, a fogadó és a küldő állam között megoszló rendelkezéseket tartalmazza. A jegyzőkönyv rendelkezéseit alkalmazni kell a szövetséges erők európai főparancsnokságára, valamint a SHAPE-nek közvetlenül alárendelt parancsnokságokra.
A NATO nem tervezi a közeljövőben hazánk területén szubregionális parancsnokság létrehozását. A külföldi, főként nyugat- és dél-európai parancsnokságokon tevékenykedő magyar kiküldöttek helyzetének jogi rendezése miatt is szükséges már most csatlakozni a jegyzőkönyvhöz. A honvédelmi törvény tavalyi módosítása számos rendelkezést tartalmaz a szövetséges fegyveres erőkre, ideértve a szóban forgó nemzetközi katonai parancsnokságokat is. E keretszabályok tartalmát segít kitölteni többek között a párizsi jegyzőkönyv mielőbbi hazai hatálybaléptetése, előírásainak végrehajtása.
Tisztelt Országgyűlés! Szövetségesi kötelezettségeink színvonalas teljesítése, a NATO- és békepartner fegyveres erőkkel történő hatékonyabb együttműködés érdekében kérem a tisztelt Házat, hogy a NATO SOFA-egyezmény és a párizsi jegyzőkönyv kihirdetésére irányuló fenti két törvényjavaslattal értsen egyet és azokat fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me