DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gazdasági kamarákról szóló törvényjavaslat vitájában elhangzott hozzászólások és a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok alapján a kormány szükségesnek tartotta, hogy a törvényjavaslat koncepcióját ismételten áttekintse, és megvizsgálja azokat az esetleges alkotmányossági aggályokat is, melyek a vitában felvetődtek. A kormány az elhangzott érveket mérlegelve azokat a módosító indítványokat támogatja, amelyek erősítik a kamarák demokratikus önigazgatását, ugyanakkor megszüntetik a kamarai tagság kötelező jellegét.
Ezzel párhuzamosan a kormánynak az az álláspontja, hogy a jövőben is szükség van a kamarák köztestületi jellegére, nem indokolt azonban, hogy közigazgatási, azaz hatósági feladatokat lássanak el, mert ezeket az ügyeket az állami és az önkormányzati szervek esetenként olcsóbban és sok esetben hatékonyabban képesek ellátni. E megoldás előnye, hogy a kamarák tehermentesülnek a kamarai rendszerrel nehezen összeegyeztethető hatósági feladatellátástól, így a rendelkezésre álló szellemi és anyagi erőforrásaikat eredményesebben tudják a kamarai közfeladatok megvalósítására és kiteljesítésére fordítani.
A jelzett koncepció mentén nem szükséges a kamarák költségvetési támogatása, ezáltal az az alkotmányossági aggály is kiküszöbölődik, hogy a kormány állami támogatás útján befolyást kívánna gyakorolni a gazdasági kamarák tevékenységére, megsértve ezzel a kamarai önkormányzati elvet.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ez elhangzottak ismeretében a kormány által támogatott javaslatokat elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me