DR. GYÖRGYI KÁLMÁN

Full text search

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN
DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfőbb ügyész: Elnök Úr! Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő asszony információja pontos: egyik ügyben sem terjesztettem elő a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt. Azért nem, mert ennek nem volt törvényes alapja. (Taps a Fidesz soraiban.) Engedje meg, hogy a kérdések sorrendjében válaszoljak.
Az első kérdésre: a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a legfőbb ügyész akkor terjeszt elő, ha országgyűlési képviselő közvádra üldözendő bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. Az alapos gyanú a rendelkezésre álló adatokból a bűncselekmény megvalósulására nézve levont következtetés.
A második kérdésre a válaszom: a Hajdú-Bihar megyei ügyészségi nyomozó hivatal feljelentésre nyomozást rendelt el hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészségre fölterjesztett iratokat áttanulmányozva az eljáró ügyész úrral együtt arra a következtetésre jutottam, hogy az említett bűntett alapos gyanúja nem állapítható meg, ezért a mentelmi jog felfüggesztésére előterjesztést nem tettem, és az iratokat az eljáró ügyész úr a megyei főügyész úrnak azzal küldte meg, hogy az eljárás megszüntetésének lesz helye.
A harmadik kérdésre a válaszom: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság más bűncselekmények miatti eljárás során büntetőeljárást kezdeményezett hivatali vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt. A feljelentés elbírálására kizárási okok miatt a Legfőbb Ügyészség a Somogy megyei helyett a Győr-Moson-Sopron megyei ügyészségi nyomozó hivatalt jelölte ki, amely feljelentéskiegészítést rendelt el annak érdekében, hogy megnyugtatóan határozhasson a nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról. A feljelentés kiegészítése körében a nyomozó hivatal okiratokat szerzett be és egyéb cselekményeket végzett el. A feljelentés kiegészítése széles körű és alapos volt, kiterjedt arra a körre is, amit a képviselő asszony a kérdésében megemlített. A Győr-Moson-Sopron megyei ügyészségi nyomozó hivatal 1999. augusztus 11-én kelt határozatában a nyomozást megtagadta, mert a bűncselekmény alapos gyanúja hiányzik. Az ügyek kapcsán felmerült kérdések a nyilvánosság és a politikai élet fórumain nyilván vitathatók, de ezek nem bűnügyek.
Kérem képviselő asszonyt, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me