NÓGRÁDI LÁSZLÓ

Full text search

NÓGRÁDI LÁSZLÓ
NÓGRÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben a társadalom széles rétegei figyelnek a Hit Gyülekezete körül kavargó zavaros vitákra, a sajtóból áradó híradásokra, melyek nem kímélik a parlament üléstermét, és komoly vitát gerjesztettek az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságában is.
Most az érzelmeket és indulatokat felkavaró képek, viták egy különös veszélyére szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. A rendszerváltást megelőző évtizedekben a vallásukat gyakorló emberek durva támadások kereszttüzében éltek. A vallási, erkölcsi, etikai értékeket módszeresen próbálták tankönyvekben, iskolákban, munkahelyeken, minden lehetséges fórumon lejáratni. Generációk nőttek fel úgy, hogy számukra a vallás, a vallás gyakorlása szégyenletes, sőt elítélendő, de legalábbis nevetséges volt. A létező szocializmus éveiben az erkölcsi, etikai, vallási értékek területén nagyobb rombolás történt, mélyebb, lassabban gyógyuló sebek keletkeztek, mint a hétköznapi élet egyéb területein, gondoljunk akár a gazdasági élet lepusztítására vagy a puszta megélhetés sanyarú feltételeire.
Most, a rendszerváltás éveiben mint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség tagja, az Országgyűlés képviselőjének egyik legfontosabb feladatának tartom kulturális, vallási értékeink rehabilitációját és az emberek tudatában, környezetünkben, a társadalom megítélésében a helyes értékrend helyreállítását. Ennek tükrében tartom különösen károsnak, hogy a Hit Gyülekezetét mint egy vallást, mint egy egyházat emlegetve negatív, visszataszító, a vallásosság szellemével össze nem egyeztethető képet sugároznak felénk a televízióból, és megtévesztő képzetek keletkeznek bennünk, környezetünkben az írott sajtó híradásai nyomán is.
Még most sem tudok napirendre térni a képviselőtársam ma reggeli napirend előtti felszólalásából, amikor hallottam, hogy a Hit Gyülekezete vezetője vallási köntösben gyűlöletkeltésre alkalmas, faji megkülönböztetésre utaló s egy másik vallást negatívan megítélt történelmi személyiségekkel összekapcsoló kijelentései hangzottak el. Számomra megdöbbentő élmény volt, napokig nem tudtam menekülni a hatása alól, amikor a tévé képernyőjéről a Hit Gyülekezetének egyik összejövetelén egyik képviselőtársamat ismertem fel emberségében megalázó szituációban. Sajnáltam, részvétet éreztem, még akkor is, ha történetesen politikai nézeteinket illetően több mérföldkő választ el bennünket egymástól.
Most, a második évezred utolsó napjaiban, amikor az élet egyéb területén is megpróbálunk leltárt készíteni, e téren is meg kell próbálnunk - hogy a Biblia szavaival éljek - a konkolyt szétválasztani a tiszta búzától. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kormány a vallásszabadságról szóló törvény módosítása során tegye világossá a hívők és a nem hívők számára is egyértelmű módon, hogy melyek az igazi vallási értékeket felmutató történelmi egyházak, és melyek a vallás köntösébe bújtatott csoportosulások, amelyek kárt okoznak saját tagjaiknak, szűkebb és tágabb környezetüknek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me