KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az alkotmány biztosítja minden állampolgár számára, hogy a parlament munkáját figyelemmel kísérje. Ezt a jogát többféle módon gyakorolhatja: előfizetheti "Az Országgyűlés hivatalos jegyzőkönyve" kiadványt, szervezetten egyszer-egyszer felülhet a karzatra, böngészhet az interneten, figyelemmel kísérheti a tévé- és a rádióközvetítéseket.
Sajnos az utóbbi kettőben önhibáján kívül jelentősen korlátozva van. A tévé a viták töredékét közvetíti, de csak egy szűk réteg által vehető műholdas csatornán ráadásul. Marad a rádió. A közvetítésekkel nincs is baj, a Magyar Rádió Kossuth URH-sávján a plenáris üléseket teljes időtartamukban közvetítik. Baj csak akkor van, ha valaki ehhez szükséges készüléket szeretne venni. Ha a parlament munkáját figyelemmel kísérni kívánó állampolgár betér bármelyik kereskedésbe, ahol rádiókat is árulnak, tapasztalhatja, hogy gyakorlatilag sehol sem kap olyan készüléket, amely képes az OIRT-URH-sáv vételére is.
Hasonló a helyzet az autórádióknál is: mindegyik csak a nyugati normával ellátott sávot tartalmazza. Tudomásom szerint Magyarországon a mai nap még szabványos az úgynevezett keleti URH-sáv is, a Kossuth rádión kívül sok regionális adó is dolgozik ezen a frekvencián. Ha valakinek tönkremegy a húszéves rádiója, amelyen még megtalálható volt ez a frekvencia, egyszerűen nem tudja pótolni. Vannak bizonyos esetekre átalakítós megoldások, de ezek csak szerencsés esetekben működnek.
Kérdezem ezért a miniszter urat mint a fogyasztóvédelemért felelőst is - mert nyilván a gazdasági miniszterhez címeztem a kérdésemet -, miért nem lehet kapni az országban szabványnak megfelelő, keleti normát is tartalmazó, különböző rendeltetésű, tehát hifi-, asztali-, zseb-, táska- és autórádiókat. Tett-e már a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség valamilyen intézkedést az ügyben? A mellettem helyet foglaló képviselőtársamnak, aki olyan szerencsés, hogy van egy ilyen zsebrádiója, szeretném én is követni a példáját, hogy ha ki kell mennem, akár még a mellékhelyiségben is figyelemmel tudjam kísérni a parlament munkáját.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban. - Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me