MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ, közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A tárca felkészült az új, matricás rendszer bevezetésére, és a forgalmi káoszból, az autópályák menti, autópályákat övező településeken korábban létrejött forgalmi káoszokból a kivezető utat ebben a matricás rendszerben találta meg. Röviden ez a válaszom a kérdésére.
Engedje meg, hogy még azért elmondjam: a kormány nem tett ígéretet az ingyenes autópálya-használat bevezetésére, a kormányprogramban - amint azt a képviselő úr is olvashatja - az országosan egységes, elfogadható mértékű autópályadíjakat, -díjcsomagokat és a matricás rendszer bevezetését jelöltük meg feladatként. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítását szolgálta a kormány ez év májusi döntése, amely épp az előbb említett díjpolitika országosan egységes és fokozatos bevezetéséről szólt.
Az eltelt egy év tapasztalatai a 3-as autópálya esetében már igazolták, hogy a 20 ezer forintos éves és az ezzel arányos havi és 9 napos matrica vásárlásával megvalósuló pályadíj a magyar autósok többsége számára megfizethető lesz. Bevezetése után az M3-ason az autósoknak mindössze a 10 százaléka választotta a párhuzamos főútvonalakat, a korábbi, az előző kormány által megfogalmazott koncepciós felmérések szerinti 35-40 százalékkal szemben. Az útdíj bevezetése tehát ebből adódóan minden bizonnyal, valószínűsíthetően az M1-es autópálya esetében várhatóan olyan alacsony forgalomátterelődéssel jár majd, hogy az semmiképpen sem lehetetleníti el az érintett települések forgalmi helyzetét, figyelembe véve az 1-es számú főút jelentős kapacitástartalékait is. Szó sincs tehát arról a katasztrófahelyzetről, amitől a korábbi autópálya-koncepció folytatása esetén tartani lehetett volna.
Természetesen a főutak forgalmi helyzete nem kedvező, jelentős forgalomnagyságok figyelhetők meg, de ez nem az autópályadíj-koncepciónak köszönhető Budapest környékén. Amennyiben még e kedvező előrejelzések ellenére is várható kisebb átterelődés, úgy ennek a környezeti hatásait megvizsgáljuk, és a kisebb korrekciókat az elkövetkező években orvosoljuk.
Összességében tehát azt tudom válaszolni, még egyszer (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.): a tárca felkészült, sőt a kiutat éppen a matricás rendszer bevezetésében látja.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me