DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hamlettel szólva: ekképpen sok nagyszerű merény medréből kifordul, s elveszti tett nevét. Azt hiszem, eredetileg valóban egy igen nagyszerű merénynek, tettnek indult volna ez az egész átszervezési folyamat, hiszen volna mit tenni a paksi atomerőműben.
Jóllehet az elmúlt évek során ez az atomerőmű volt az a komplexum, ahol Magyarországon valóban a legjobb feltételekkel zajlott az elektromos energia termelése, de az elmúlt évek során az iparági átlagnál lényegesen gyorsabban emelkedtek a költségek. Ez az átalakítási folyamat éppen azt célozta volna, hogy ezt a költségnövekedést hogyan lehetne megakadályozni, illetve hogyan kellene, lehetne az erőmű versenyképességét fokozni.
Az új igazgatóság tavaly december 4-én utasította a tulajdonost, hogy az atomerőmű tevékenységét világítsa át, és tegyen javaslatot az átalakításra, ezek között elsősorban a költségek csökkentésére. A társaság átvilágítására a Boston Consulting Group kapott megbízást, és a '99 júliusában lezárult vizsgálat azt mutatta, hogy a költségek csökkentését elsősorban a társaság beszerzési gyakorlatának, valamint a nem közvetlenül a biztonsághoz kötött tevékenységek versenyeztetésével lehet elérni.
Az erőmű 2000. január 1-jétől szervezett fejlesztést kíván végrehajtani, amelynek célja a társaság gazdaságosságának és hatékonyságának növelése. Ezt célozná az, hogy az üzemviteli, karbantartási, műszaki, gazdasági, biztonsági és humánpolitikai igazgatóságok nagyobb önállósággal tevékenykedjenek a továbbiakban.
Lényeges véleménykülönbség - ahogyan ön is elmondta, és valójában ez vezetett, közvetlenül legalábbis, a jelenlegi konfliktus kirobbanásához - a karbantartási szervezet működtetésével összefüggésben merült fel. A társaság igazgatósága ugyanis a karbantartási igazgatóságot 2000-ben költségközpontként, 2001-től pedig profitközpontként tervezi működtetni.
A 2001. év végén kívánják megvizsgálni azt, hogy a karbantartást a részvénytársaság szervezetén belül, vagy esetleg attól elszakítva, külső vállalkozásként célszerű működtetni, és valóban ez az a neuralgikus pont, amellyel kapcsolatban igencsak eltérő vélemények alakultak ki a társaság vezetése, a menedzsment, illetve a munkavállalói szervezetek között.
Éppen ezért - ahogyan ön is mondta - a szervezetátalakítás irányelveiről folytatott viták során, már a nyár végén, illetve az ősz elején egyre súlyosabb konfliktusok alakultak ki, '99. október 11-én az érdekképviseletek kollektív munkaügyi vitát jelentettek be az átszervezésre vonatkozóan.
(8.40)
A munkaügyi vita keretében a felek eltérő véleményt képviseltek, de megállapodtak - és ez talán biztató jel -, hogy rövid időn belül megkísérlik az álláspontjaikat egyeztetni. Ezzel együtt is a jelenlegi helyzet valóban - ahogy ön is elmondta - meglehetősen konfliktusos, és ez, mivel az ország egyik legfontosabb intézményéről van szó, mindenféleképpen közös felelősségünket hívja életre.
Azt gondolom tehát, hogy figyelemmel a nukleáris biztonsággal kapcsolatos felelősségünkre, a Paksi Atomerőműnek a hazai energiaellátásban betöltött kitüntetett szerepére, valamint a dolgozók körében kialakult és azt hiszem, sajnos méltán feszült helyzetre, szükségesnek látjuk - és erre vonatkozóan kezdeményezni is fogjuk ezt -, hogy a tulajdonos halassza el a tervbe vett átszervezést, ugyanis egyelőre ennek semmi közvetlenül sürgető oka nincs; alapozza azt meg az eddigieknél sokkal gondosabb és mindenre kiterjedő hatásvizsgálatokkal, a szakszervezetek megfelelő szintű bevonása mellett, mert ez eddig bizonyos hiányosságokat mutatott fel. A vizsgálatok során a valóságos költségcsökkentés lehetőségeit, az átszervezés személyi feltételeit és a munkabéke megteremtését kell előtérbe helyezni.
Természetesen a vizsgálat eredményéről a tisztelt Házat és a képviselő urat is folyamatosan informálni fogjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me