KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR (MIÉP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Dr. Lentner Csaba képviselőtársammal két módosító indítványt nyújtottunk be a most megnyitott tárgyalási szakaszhoz, a 4. és 5. számon. Ezt a két módosító javaslatot mi egyként adtuk be, és nyilván itt, a Házban lett kettétördelve. Tulajdonképpen a törvényjavaslat azonos paragrafusára vonatkoznak, és értelemszerűen is együvé tartozik a két módosító indítvány.
A módosításunk lényege az, hogy a kis- és középvállalkozások kategóriáját egy kicsit kisebben határozzuk meg, mint ahogy azt az eredeti törvényjavaslat javasolja. Az eredeti törvényjavaslat ezt 250 főben és 4 milliárd forint árbevételben határozza meg. Ezt mi körülbelül a kétharmadára, 150-re - ezzel arányosan az árbevételt is csökkentettük - határoznánk meg.
(0.10)
Mi is ennek az indoka? Az indoka az, hogy a jelenlegi gazdasági és szociális környezetben, tehát a jelenlegi magyar viszonyok között indokolatlannak tartjuk 250 főben meghatározni ezt a kategóriát, illetve 4 milliárd forintban. Véleményünk szerint ez a kategória ma Magyarországon már a nagyvállalati kategória alsó határát súrolja, illetve azt határozza meg. Azt a kormányérvelést természetesen mi elfogadjuk, amivel a kormány a bizottságokban érvelt, hogy az európai uniós szabályozás ezt határozza meg. Ezzel kapcsolatban nekünk nincs is semmi gondunk, kifogásunk.
Mégis ragaszkodnánk a módosító indítványhoz - ha másképp nem, átmenetileg - az előzőekben elmondottak szerint, illetve aszerint, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a rendelkezésre álló támogatást valóban azok a kis- és középvállalkozók kapják meg, akik erre leginkább rászorulnak. Tudjuk, hogy hány kényszervállalkozó, hány egyszemélyes vállalkozó van ebben az országban, tehát mindenképpen célszerű ezt a vállalkozási kört bizonyos mértékig vagy bizonyos ideig csökkenteni.
Ha a tisztelt kormánynak vagy az eljövendő kormányoknak nagyobb anyagi lehetősége lesz a kis- és középvállalkozások támogatására, akkor természetesen ez a kategóriahatár azonnal megnövelhető lenne az európai uniós csatlakozásra, amely minden valószínűség szerint azért nem a jövő évben fog bekövetkezni. Tehát egy esetleges későbbi törvénymódosítás mindenképpen lehetőséget adhatna arra, hogy európai uniós csatlakozásunkig ezt a 250 fős határt elérjük.
Éppen ezért kérem a tisztelt Házat, hogy módosító javaslatunkat ily módon támogassa. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me