DR. KOVÁCS ÁRPÁD

Full text search

DR. KOVÁCS ÁRPÁD
DR. KOVÁCS ÁRPÁD, az Állami Számvevőszék elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon rövid szeretnék lenni. Mindenekelőtt kollégáim nevében, a lehető legnagyobb tisztelettel önök iránt, köszönöm a bizalmat, és tolmácsolni fogom feléjük az önök elismerését.
Higgyék el, hogy az az intézmény, amelyet 1990-ben létrehoztak, akkor tud dolgozni, ha az Országgyűlés minden tagja és minden frakciója részéről megvan a tapasztalatok iránti bizalom, ami természetesen azt is jelenti, hogy bizonyos kérdésekben van véleménykülönbség, és igenis az Állami Számvevőszék is követhet el hibát. Ezt is vállalnunk kell, és az önök kritikáját természetesen ezekben az esetekben tisztelettel fogadjuk. Azt is hozzá kell tennem, hogy mindazok a belső, minőségbiztosítással, intézményfejlesztéssel kapcsolatos lépések, amelyeket megtettünk, azt szolgálják, hogy ennek aránya a lehető legkisebb legyen.
Engedjék meg, hogy két gondolatot mondjak a mai beszélgetésben. Az egyik volt a korrupció témaköre, amely nagyon fontos volt, a másik pedig a szabályok komolyanvétele és az intézkedési lehetőség. Mindenkinek szeretném külön-külön megköszönni az irántunk való jóindulatát és szavait a korrupcióról. Az a meggyőződésem, hogy az önkormányzati vagyonjuttatással kapcsolatos ügy, amelynek köszönhetően én az ÁPV Rt.-hez kerültem az Állami Számvevőszéktől, majd az önök bizalmából két vagy másfél év múlva, az ott eltöltött időszakban elkövetett esetleges hibáimat tudva visszakerülhettem a Számvevőszékhez, annak elnökeként, azt jelzi, hogy megváltozott Magyarországon az e kérdéssel kapcsolatos közhangulat.
Az Állami Számvevőszéknek és mindenkinek, aki ilyen jelenségekkel találkozik a vállalati vagyongazdálkodással, az önkormányzati vagyongazdálkodással, a közbeszerzéssel kapcsolatban, egy szerencsére megváltozott közhangulattal van módja találkozni, amely reményt ad arra, hogy e kérdésekben azok a lépések, amelyekhez társadalmi akarat, együttműködés és más kell, ez a más pedig annak a politikai segítése, hogy ezekben az Állami Számvevőszék vizsgálódhasson... Hiszen emlékeztetnék arra, hogy mi azért szerettünk volna vizsgálódni a magyar Postabanknál, szerettünk volna vizsgálódni a Hunguestnél, az alapítványoknál, és ezek közismertek lettek volna... - ma ez lehetőség és adottság.
A másik a szabályok komolyanvétele. Az Állami Számvevőszék azokban az esetekben, amikor a szabályokhoz nincs szankció kapcsolva - és a számviteli szabályok egy része is ilyen -, ezekben az esetekben felszólíthat. Minden más esetben természetesen megtesszük, és határozottabban meg fogjuk tenni azokat a változtatási javaslatokat, lépéseket, amelyeket szükségesnek tartunk.
Végül engedjenek meg egyetlen mondatot. Úgy gondolom, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás, és az, hogy én a mai vitában szólhattam azt jelenti, hogy az ellenőrzési rendszernek tanúsítania kell az ország átláthatóságát és tisztaságát. A magunk részéről mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me