DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeptember 1-jén új tanév kezdődött meg az iskolákban; egy új tanév különösebb konfliktusok, vagy botrányok nélkül. Sok jel utal azonban arra, hogy ez az év a csalódás, a kiábrándulás, a Fidesz vezette kormánnyal szemben táplált illúziók szertefoszlásának éve lesz. Október elején a pedagógusok közel fele átlagosan mintegy 4 ezer forinttal kevesebb bért kap majd, mint a korábbi hónapokban. Az ez évi költségvetési törvény ugyanis megszüntette a minőségi bérpótlékot, ami eddig 70 ezer pedagógus számára jelentett átlagosan havi 6700 forintos keresetkiegészítést. Az ő számukra az ebből biztosított 3 százalékos alapbéremelés az egy főre jutó új, 1500 forintos többletmunkadíjjal együtt is érzékelhető keresetcsökkenéssel fog járni.
Sokak számára nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány megszegte korábban tett ígéretét. Idézek a kormányprogramból: "A bevezetés tapasztalatainak elemzése és a szükséges korrekciók elvégzése után a kormány támogatja a minőségi bérpótlékrendszer megtartását, ám arányának növelését csak a pedagógus átlagbérek rendezése után, valamint a helyi értékelési és mérési rendszerek kidolgozását követően tartja megvalósíthatónak." Nyilvánvaló, hogy itt nem korrekcióról és nem is az ez év szeptemberére tervezett aránynövelés elhalasztásáról, hanem a minőségi bérpótlék megszüntetéséről van szó.
A legnagyobb baj nem az, hogy a kormány megszegte a szavát. Nagyobb baj, hogy a pótlék megszüntetésével a minőségbiztosítás egyik mozgósító erejű eszközétől, a minőségi munka elismerésének lehetőségétől fosztotta meg a közoktatást. Ráadásul a jövő évben a kormány egymilliárd forinttal csökkenteni kívánja a pedagógusok továbbképzésének támogatására szánt összeget is. Mindez azt mutatja, hogy a minőségbiztosítás legfontosabb eszközét az ellenőrzési feladatokat ellátó új állami hivatalrendszer kiépítésében látja. Valószínűleg azért, mert nem bízik igazán sem a pedagógusokban, sem az intézményvezetőkben, sem az önkormányzatokban.
Félő, hogy a minőségi pótlék megszüntetése ismét felerősíti a pályaelhagyást a legfelkészültebb, újító szellemű pedagógusok körében, azok körében, akiktől a leginkább várható az oktatás és a pedagógushivatás megújítása.
Tisztelt Ház! Az év végéhez közeledve a statisztikai adatok láttán úgy tűnik, baj van a pedagógusjövedelmek alakulására tett kormányzati ígéretekkel is. Mára világossá vált, hogy az országos átlagkeresethez viszonyítva nem javult a pedagógusbérek pozíciója, sőt, az évi átlagos pedagóguskereset a nemzeti jövedelemhez viszonyított arányában egy százalékponttal romlott az előző évihez képest, azaz nem indult meg a pedagóguskeresetek felzárkóztatása még akkor sem, ha a kormány 16 százalékos béremelésről beszél.
Hol van itt az ellentmondás? Valószínűleg ott, hogy a 16 százalékos emelés kizárólag az alapbérekre vonatkozott. Ha ehhez hozzátesszük a változatlanul hagyott kiegészítő bérelemeket, és figyelembe vesszük, hogy a kedvezőtlen új adójogszabályok miatt sokan elestek az adójóváírás lehetőségétől, akkor kiderül, hogy az idei pedagógus-átlagkeresetek csak 12-13 százalékkal nőttek. Ráadásul a jövő évi költségvetésben a kormány mindössze 8,25 százalékos alapbéremelést irányoz elő, ami az ez évi 2-3 százalékos reálérték-növekedéshez képest jövőre az átlagkeresetek értékvesztéséhez fog vezetni.
Ismét idézek a kormányprogramból: "A pedagógusbérek felzárkóztatása több lépcsőben valósítható meg. Ennek során a kormány az életkörülmények javulásában is érzékelhető reálbér-növekedést szándékszik megvalósítani." Pokorni Zoltán miniszter úr akkori nyilatkozatai szerint ez évente 8-10 százalékos reálbér-növekedéssel biztosítható. A nyilatkozatok - úgy tűnik - itt sem állják a szembesítést a tényekkel.
Időben szólunk: a kormány vagy gyökeresen változtat az oktatásfinanszírozás jövő évi pozícióin, vagy ki kell állnia nyíltan a pedagógustársadalom elé, és be kell ismernie, nem tudja a programjában foglalt ígéreteket teljesíteni. Az egyenes, őszinte beszéd még mindig jobb, mint a tények elhallgatása vagy megmásítása.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me