DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban nagyon fontos kérdésről van szó. Szeretném önt megnyugtatni: az ön által idézett tavaly őszi kormányrendelet céljait továbbra is maradéktalanul magáénak vallja a kormány. Ugyanakkor azonban hatékonyabbá és egységesebbé is kívánja tenni a kutatás-fejlesztés állami feladatainak irányítását. Többet kíván fordítani a tudományra, a kutatásra, a fejlesztésre, és ha lehet, egy kicsit kevesebbet annak átfogó adminisztrálására. Tulajdonképpen ez egyike a döntés legfőbb céljainak.
A tudományos alapú társadalom kiépítése - ahogy ön is említette - az oktatással kezdődik és a kutatás-fejlesztésben teljesedik ki igazán. E tudás alapú társadalom bázisát, hátországát, szakmai hátterét a magyar kutatás és fejlesztés nagy múltú műhelyei jelentik. E tudományos és fejlesztési műhelyek döntő többsége a magyar felsőoktatási intézményekben működik. Az átalakítás egyik alapvető célja tehát éppen az volt, hogy a kormányzati tudomány- és technológiafejlesztés-politika a korábbinál egységesebbé, hatékonyabbá váljon. Ezt a törekvést egyébként a szakmai közvélemény többsége alapvetően helyesléssel fogadta, és remélhetőleg támogatja is.
A fejlett országokban a tudomány- és technológiafejlesztés irányítására egyébként számos modell létezik. Van olyan ország, ahol önálló kutatási minisztérium működik, máshol a felsőoktatás és a kutatás irányítása közös, és vannak ezektől egészen eltérő megoldások is. Hatékony kutatás- és fejlesztéspolitika azonban csak ott működik, ahol az irányítás egységes. Mint a képviselő úr is tudja, a '64-ben létrehozott OMFB már régóta nem az, ami a neve; nem csupán bizottság, hanem a tudománypolitika, a kutatásfejlesztés, innováció kormányzati feladatait ellátó átfogó intézmény, bizottság és kormányzati hivatal egyszerre.
A kutatás és fejlesztés, a tudománypolitika kormányzati felelőse ugyanakkor az oktatási miniszter. E kormányzati felelősség feloldását jelenti most az OMFB hivatalának az Oktatási Minisztériumhoz történő áthelyezése. A tudománypolitika, a kutatás-fejlesztés kormányzati feladatainak súlypontja ezzel az Oktatási Minisztériumba kerül. A kutatás és fejlesztés műhelyei tehát ezzel közelebb kerülnek a stratégia kialakításának konkrét helyszíneihez. A tudománypolitika, a kutatás és fejlesztés ezzel tehát nem veszti el a szakmai hátterét, éppen ellenkezőleg, kibővül a felsőoktatás számottevő, ma is jól működő kutató-fejlesztő kapacitásaival.
A kutatás-fejlesztés és innováció pályázati rendszerben való támogatása megmarad, a kis- és középvállalkozások leggyakrabban nem maguk, hanem a kutató-fejlesztő helyek kapacitásait kihasználva fejlesztenek. E kapcsolatok kiépítésére kell tehát az Oktatási Minisztériumnak a jövőben törekednie. Ehhez természetesen fel fogják használni az OMFB-ben évtizedek alatt felhalmozódott tapasztalatokat.
Hogy mitől lehet hatékonyabb a kutatásra és fejlesztésre fordítható források felhasználása? Biztosan hatékonyabb lesz, ha összefogottan használjuk fel azokat. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb recept, ha nem válik el egymástól a nemzetközi kutatási és fejlesztési szervezetben való részvételünk adminisztrációs és tudományos érdeke és kerete, ha olyan programokban veszünk részt, amelyben a kutatás és fejlesztés műhelyei anyagi és szellemi haszonra tehetnek szert.
Összefoglalva tehát: a kutatás-fejlesztés és innovációstratégia kialakítása és a feladatok megoldása ezzel most közelebb került egymáshoz, a stratégiakialakítás és finanszírozás formái összhangba kerülnek egymással. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Erre az összhangra igen nagy szüksége van az új tudományos technológia központú stratégia kialakításának.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me