DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm az interpellációt, Németh képviselő úr. Úgy gondolom, hogy az ön kérdésére rendkívül precíz válasz adható, mármint hogy mikor lehet megismerni a jövő évi támogatási rendszert. Erre a válaszom az, ha ön és képviselőtársai ma megszavazzák a költségvetést és azt kihirdetik, akkor mi azt követően meg tudjuk hozni a megfelelő intézkedéseket viszonylag rövid idő múlva; de addig meghirdetni az agrárköltségvetést 2000-re vonatkozólag, amíg meg nem történik a 2000. évi költségvetés elfogadása, jogszabályi képtelenség. Az ön ezzel ellentétes hivatkozása arra utal, hogy ön egyszerűen nem ismeri a magyar költségvetési rendszert, nem ismeri a költségvetési rendszerhez kapcsolódó minisztériumi költségvetések kialakításának rendszerét. Korábban nem is lehetett volna meghirdetni az agrártámogatási rendszert.
Ugyanakkor tény az is, hogy 1998. július 8-án, a hivatalba lépésem napján meghirdettem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az Európai Unióba történő felvételünkig szóló középtávú agrárstratégiáját. Ebből az agrárstratégiából világosan meg lehet ismerni, hogy az európai uniós felvételünkig milyen területen mi fog történni. Ehhez képest természetesen lehetnek némi korrekciók, amelyek többek között az agrármegállapodásból is fakadnak, de alapvető változtatásokra, eltérésekre nyilván nem lehet számítani.
A megállapodáshoz kapcsolódóan így tájékoztathatom önt arról, hogy megjelentek azok a jogszabályok és egyéb intézkedések, amelyek részben 1999-ben, részben pedig az elkövetkezendő években is éreztetik hatásukat. Elkészült továbbá a termelői regisztrációt szabályozó 236/1998. számú kormányrendelet és az agrártámogatások igénybevételének általános feltételeiről szóló kormányrendelet módosítására vonatkozó tervezet. Ezen módosítások elsősorban a termelői regisztráció további kiszélesítését, illetve a támogatásigényléssel kapcsolatos eljárási rend termelők számára kedvezőbb feltételrendszerének kialakítását szolgálják.
Képviselő úrnak a 2000. évre érvényes intervenciós árral kapcsolatos felvetésére szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a megállapodás intervenciós ár meghirdetéséről vagy árkiegészítés biztosításáról szól. Ez utóbbi kerülhet 2000-ben alkalmazásra, ha a garantált ár vagy az intervenciós ár meghaladja a piaci árat. Tehát ebben az esetben sem vagyunk késésben.
Egyebekben pedig én a Kis Újság útján minden héten egy kétlapos, tehát négyoldalas betétben tájékoztatom a közvéleményt arról, hogy milyen intézkedések következnek be. Ha ön a Népszabadságot olvassa, akkor nyilván nem fogja megismerni. Olvassa a Kis Újságot, és akkor ön is tájékozott lesz! (Derültség a kormánypárti oldalon.)
Köszönöm a megtisztelő kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me