DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! (Bauer Tamás: Megmondta, hogy nem követelte!) Több forrásból értesülhettünk arról, hogy Cser Ágnes, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár menesztett főigazgatója, 29 millió forintot szeretne az OEP-től kapni elmaradt járandóság címén. (Kuncze Gábor: Erről beszéltem!) Pénzt kapni általában jó, sokat meg még jobb, de fizetés előtt érdemes megnézni, hogy milyen tételekből adódik össze ez a követelés.
Cser Ágnes az igényét az előző évi átlagjövedelméből vezeti le, ebben pedig érdekes tételek is szerepelnek. A volt főigazgató asszony ugyanis helyettesítette az őt helyettesítő két főigazgató-helyettest, és ezen a jogcímen összesen és havonta saját fizetésén túl 187 ezer forintot vett fel. A köztisztviselői törvény szerint a betöltetlen álláshelyekhez tartozó illetményt ilyen jogcímen nem lehet felvenni. A közigazgatásban az az általános gyakorlat, hogy a betöltetlen poszthoz tartozó teendők ellátására a szerv vezetője egy másik személyt nevez ki, vagyis nem saját magát, és a pluszmunkát jutalommal vagy külön juttatással honorálja. Cser Ágnes nem ezt tette, hanem saját helyetteseit helyettesítette.
Túl ezen a morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető gyakorlaton, ugyanezen idő alatt 7 millió 250 ezer forint jutalmat is felvett. A felmentése előtti két évben naponta 50 ezer forintot keresett; ez annyi, mint amennyit egy egészségügyi dolgozó átlagosan egy egész hónapban keres, és ez valószínűleg nemcsak az egészségügyben, hanem az egész magyar közigazgatásban rekordnak számít: havi 1,5 millió forint.
Míg a volt főigazgató asszony napi 50 ezer forintos jövedelmét élvezte, nem jutott ideje arra, hogy a működőképes vényfeldolgozási rendszert kidolgozza. Az Állami Számvevőszék szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból a gyógyszergyártó cégekhez olyan adatok szivárogtak ki, amelyek birtokában ezek a cégek monopolhelyzetbe kerültek a közbeszerzések során. Cser Ágnes hivatala ötven szerződést kötött az egyik ügyvédi irodával, amelyek nem kötelezték az ügyvédi irodát az eredményes teljesítésre. A szerződéskötések általánosan elfogadott feltételeitől eltérően a megbízási díjakat nem a munka elvégzését követően, hanem az aláírás után 15 napon belül átutalták. Az OEP ezért most utólag kénytelen az 50-ből 47 szerződést felmondani, és a már kifizetett több mint 7 millió forintot visszaigényelni.
Már említettem a működésképtelen vényfeldolgozó rendszert, az Over-programot. Ezek bemutatására 1998-ban egyszeri használatra vásároltak 8 millió forintért berendezéseket, és a példákat lehetne még tovább sorolni.
A lényeg azonban nem az, hogy hány ügyet tudunk most felsorakoztatni, hanem az, hogy Cser Ágnes alkalmatlan vezető volt, felelőtlenül bánt az OEP vagyonával. Morálisan megengedhetetlen módon óriási pénzeket vett fel, és most a jogtalanul és erkölcstelenül felvett összegekre hivatkozva újabb vagyonokra számít. Cser Ágnes mégis az igazság bajnokának szerepében tetszeleg, és sokan nem röstellik még a civil kurázsi megtestesítőjének is kinevezni. Hát kurázsi, az aztán volt - sőt több is, más is! Erre utal, hogy az OEP nevére, a cég részére kiállított bankkártyákkal több ízben magáncélra vásárlásokat folytatott, így Olaszországban 213 ezer forint értékben, míg amerikai útja során is végösszesenben 1 millió 158 ezer 360 forint kárt okozott az OEP-nek, melyből egyébként egy bizonyos rész, körülbelül a fele megtérült, ezt visszafizette. Mindkét ügyben a rendőrség jelenleg is folytatja a nyomozást. (Közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiból.)
Látható tehát, hogy Cser Ágnesnek sikerült bevásárolnia a járulékfizetők pénzén. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének viszont úgy tűnik, sikerült jól bevásárolnia az új elnök asszonnyal. Bízom benne, hogy a tagok majd figyelik óvó tekintetükkel a szakszervezet vagyonát - azt hiszem, nem árt. Bár Cser Ágnes azt nyilatkozta, a pénz nem érdekli, de bizony bennünket, adófizetőket igenis érdekel. Érdekli a közvéleményt, hogy felveszi-e a 29,5 millió forintos, úgymond, járandóságot a soha el nem végzett munkáért és a törvényellenes helyettesítésért; kell-e neki a társadalombiztosítás költségvetéséből az a közel 30 millió forint, amiből egy egész kórházi osztály működhet egy éven át, ami egy kórház havi bérköltségére is elegendő lenne.
És vajon hogyan fogja a bukott főigazgató szakszervezeti vezetőként átérezni a kispénzű egészségügyi dolgozók gondjait, a huszonezer forintokat havi munkáért, ügyeletért hazavivő ápolók, asszisztensek problémáit? Talán ő fogja majd képviselni azoknak az orvosoknak az érdekeit, akik jó, ha egy hónap alatt keresnek munkával és valódi helyettesítéssel annyit, mint ő naponta? (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me