DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kuncze Gábor Frakcióvezető Úr! Engedje meg, hogy a kormány nevében nagy tisztelettel megköszönjem azokat a szívből jövő (Varga Mihály: Őszinte!) és őszinte jókívánságokat, amelyeket ön az imént felszólalása során eljuttatott hozzánk. Biztosíthatom, hogy ha lehet, még ennél is melegebben és őszintébben kívánunk a Szabad Demokraták Szövetségének, a Magyar Igazság és Élet Pártjának és a Magyar Szocialista Pártnak, minden tagjának, szavazójának és szimpatizánsának is nagyon boldog új esztendőt és kellemes ünnepeket. (Horn Gábor közbeszólására:) Természetesen a saját választóinkat nem említettem, mert az udvariasság arra kötelezett, hogy először az ellentábort említsem meg.
Ami mármost a felszólalását illeti, én úgy gondolom, a miniszterelnök úr kijelentése a rendszerváltás befejeződéséről arra utalt, hogy az elmúlt tíz év lázas átalakulási folyamata többé-kevésbé lezárult. Mit érthetett ezalatt a miniszterelnök úr? Nyilván azt, hogy kialakult az a szilárd, alkotmányos és demokratikus jogállami rendszer, amelynek a szabályai hál' istennek ma már a politika és az élet egyéb szférájának minden tevékenységét meghatározzák Magyarországon. És gondolt nyilván arra is, hogy kialakult az a piacgazdasági, működő gazdasági modell, amelynek áldásaiból - a várható gazdasági fellendülés hatására - a közeli esztendőkben remélhetőleg egyre több és több honfitársunk fog érezhetően részesedni. A harmadik eleme pedig ennek a befejeződött folyamatnak a külső körülmények igen kedvező, mondhatnám azt is: történelmünk elmúlt évszázadaihoz képest páratlanul szerencsés alakulása, amelynek a lényege az, hogy Magyarország ma tagja a világ legerősebb katonai szövetségének - ez olyan biztonságpolitikai szituációt, olyan biztonsági helyzetet teremt számunkra, amit nagyon-nagyon régóta nem élvezhetett ez az ország -, és Magyarország a legjobb úton van afelé, hogy beléphessen a fejlett európai államokat tömörítő Európai Unióba.
Úgy gondolom, hogy az elmúlt másfél évben nagyon sok minden történt az említett területeken, és nem visszalépések, hanem előrelépések. Ön felemlítette az egészségügy reformjának a kérdését. Itt csak egy dologra szeretnék emlékeztetni: éppen a mai napon is napirenden van a praxisjog privatizálásának a kérdése, amely az egészségügyi alapellátást alapjaiban fogja megreformálni és jó irányba fordítani. De elmondhatom azt is: ön visszalépésről beszélt a regionalizmus kérdésében is, ami nem igaz, hiszen elfogadtunk egy törvényt, törvényt hozott a Ház a területfejlesztési tanácsok felállásáról, ami egy óriási lépés abba az irányba, hogy igazodjunk az Európai Unió területfejlesztési modelljéhez.
(9.30)
A regionalizmus kérdéséhez még annyit, hogy az új kormány kifejezetten megjelenítette a vidékfejlesztést az egyik minisztérium alapvető feladatkörei között, amit önök nem tettek meg.
A parlament eldurvult hangnemével és az ez iránt viselt közös felelősséggel kapcsolatban nem akarnám rontani az ünnepi hangulatot, de ugye, nem gondolja a frakcióvezető úr sem, hogy egyes szocialista képviselőknek azért kell a Parlamentben és a Parlament falain kívül is a legotrombább, legtrágárabb módon káromkodniuk, mert a kormány, teszem azt, a közigazgatás reformjában valami nekik nem tetsző lépést "követett el".
Ebben az adventi, megbékélő hangnemben szeretném még egyszer azt a reményemet kifejezni, hogy az előttünk álló 2000. évben hatékony egyeztetéseken alapuló, valóban előrevivő, kompromisszumkereső, megállapodásokra törekvő és megállapodásokat meg is találó munkamódszert tudunk kialakítani. Biztosíthatom arról a frakcióvezető urat, hogy ez rajtunk nem fog múlni, eddig sem múlt rajtunk.
Szeretnék emlékeztetni csupán két dologra a hátralévő harminc másodpercben. Éppen egy évvel ezelőtt volt szerencsém vezetni az alkotmánynak a csapatmozgásokkal összefüggő módosítására irányuló hatpárti tárgyalásokat; ez a NATO-csatlakozás folytán szükségszerűvé vált. Aláírtuk a megállapodást, majd fél óra múlva egy teljesen mondvacsinált és egészen más okból itt, a parlamentben önök felborították - szocialista képviselőkkel együtt - ezt a megállapodást. Örömmel jelentem be (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ma 10 órakor ez a hatpárti tárgyalás egyéves szünettel újra folytatódik, és nagyon bízom abban, hogy meg fogunk állapodni ebben az alapvető biztonságpolitikai kérdésben.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me