VANCSIK ZOLTÁN

Full text search

VANCSIK ZOLTÁN
VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elhangzott már e Házban Pető Iván részéről, hogy a szabadon választott Országgyűlés történetében példa nélküli módon csak kormánypárti képviselők kaptak egy kiadványt, az ellenzék nem.
Felkeltette érdeklődésemet e kiadvány. Többek között az alábbiak olvashatók e könyvben - szó szerint idézem -: "1946-ban a királyság megszüntetése alkotmányellenes volt, mert idegen megszálló hadsereg kényszerítő befolyása alatt történt. (Dr. Kávássy Sándor: Van benne valami!) Ma Magyarországon törvényen kívüli állapot van. Újra meg kell alakítanunk egyetlen lehetséges törvényes államformánkat, a királyságot. A Koronatanács feleslegessé teszi a mai Alkotmánybíróságot. A kormányzói tisztség feleslegessé teszi a mai államelnöki tisztséget. Minden tulajdon először a magyar Szent Koronáé, és csak másodsorban magántulajdon. A magyar Szent Korona tulajdonait a magyar Szent Koronához való hűség alapján kell újra magántulajdonba adni. Ha az új tulajdonos hűtlenné válik a magyar Szent Koronához, a neki adott tulajdont el kell venni. A Szent Korona-eszme szerint kell felülvizsgálni az ország külpolitikáját, egészen a Károlyi-kormányig visszamenőleg."
Folytathatnám az idézeteket, de nem teszem. Egy zavarodott elme szüleményei, gondolhatná bárki, habár a lektorok között történészt, sőt jezsuita teológust is találunk.
Van azonban egy névre szóló kísérőlevél, melyet Liebmann Katalin, a Kisgazdapárt fővárosi elnöke írt alá, természetesen céges papíron. E levél utolsó bekezdésében a következők olvashatók: "Fogadják szeretettel a Független Kisgazdapárt budapesti elnöksége ajándékaként Csomor Lajos 'Őfelsége, a magyar Szent Korona' című könyvét" - és most tessék figyelni, képviselőtársaim, a folytatásra -, "melynek általunk üzenet értékűnek ítélt részeit külön jelzéssel ajánlom szíves figyelmébe." Nos az imént a megjelölt üzenet értékű részéből olvastam fel a könyv 314-315. oldalán.
Az sincs természetesen rendben, hogy egy nyíltan alkotmányellenes kiadványt történészek és teológiai lektor közreműködésével ki lehet adni, de a miniszterelnöknek, a minisztereknek, a kormánypárti képviselőknek a szíves figyelmébe ajánlani a Magyar Köztársaság parlamentjében az alkotmányosság, az államrend, a köztársaság megszüntetését egy magas rangú kormánypárti tisztségviselő részéről több mint felháborító! Sem a kormány, sem a Kisgazdapárt - mely egyébként az 1946-os I. törvényt kezdeményezte szintén kormánypárti pozícióból - nem határolta el magát a teljes alkotmányos berendezkedés tagadásától. Vajon üzenet-e önöknek a cselekvésre, képviselőtársaim, a Kisgazdapárt budapesti elnökének szíves ajánlása?
(9.10)
A Kisgazdapárt Liebmann Katalin budapesti pártelnök álláspontján van-e, vagy amit az alkotmány 3. § (1) bekezdése mond: "A pártok az alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak, szabadon tevékenykedhetnek."?
Kérdezem a koalíciós kormányt, hogy a kisgazdapárti vezető szíves ajánlására felülvizsgálja-e külpolitikáját, a NATO-hoz való tartozást és Magyarország bevitelét az Európai Unióba. Kérdezem, mi a jövőképe a Fidesz-kisgazda-kormánynak a harmadik évezred küszöbén. Köztársaság vagy királyság? Az alkotmány, a népfelség - vagy a Szent Korona-tan? Különös tekintettel a ma szavazásra kerülő úgynevezett koronatörvény, a korona parlamenti elhelyezésének tükrében.
Kérdezem az érintett Kisgazdapárttól, ki képviseli a párt hivatalos álláspontját: Liebmann Katalin budapesti pártelnök vagy Torgyán József potenciális köztársaságielnök-jelölt. Köztársaságielnök-jelölt? Királyjelölt? Várom a válaszukat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me