DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Mint önök előtt is ismert, a polgári koalíció kormányának működése alatt nem voltak, nincsenek és nem is lesznek olajügyek. (Taps a Fidesz soraiban.) A kőolajszármazékokkal kapcsolatos bűncselekmények a múlt részei, örökségül kaptuk azokat. Létalapját a szocialista rendszerben kialakult korrupciós háló, valamint az előző két kormány működése során megnyíló jogi kiskapuk jelentették. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van!)
Az előző kormány felelőssége az olajügyek keletkezése. A mi dolgunk, hogy mindent elkövessünk az igazság kiderítése és a bűnösök megbüntetése érdekében. Ezt tesszük, ezt bizonyították az előttem szóló felszólalások is. A polgári koalíció kormányának nincs takargatnivalója.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A polgári kormány elkötelezett a szabadság, a rend, a törvényesség mellett. Megalakulása óta kiemelt feladatának tartja a belső biztonság megteremtését, a feketegazdaság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet. Számos intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő az olajügyekhez hasonló visszaélések. Engedjék meg, hogy csak a legfontosabbakat kiemeljem.
A büntetőjogi rendszer és a rendészeti területen a következőket tettük. A szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát a büntető jogszabályok módosítására. E körbe tartozik a robbanóanyaggal, a lőfegyverrel való visszaélés, a fegyvercsempészet, a kábítószerrel való visszaélés, a pénzmosás és a vagyonelkobzás szabályainak a megszigorítása. A kormány saját hatáskörében szigorította az idegenrendészeti és menekültügyi szabályokat, szabályozta a bűnmegelőzést. Teljes körűvé tette a titkos nyomozati eszközök alkalmazásának lehetőségét a határőrség, a vám- és pénzügyőrség, valamint az APEH nyomozó szervei részére.
A kormány jelentős erőfeszítéseket tett a szervezett bűnözés elleni harcban, a nemzetközi együttműködés lehetőségeinek kibővítése érdekében. Az egyik legfontosabb intézkedésként tartjuk számon, hogy a múlt év tavaszán elkezdődött a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ felállításáról szóló törvénytervezet kidolgozása. Jelentem az Országgyűlésnek, hogy a törvénytervezet elkészült, a holnapi ülésén a nemzetbiztonsági kabinet megvitatja, a jövő heti kormányülés elé kerül, és önöknek ősszel módjuk lesz ezt a törvényjavaslatot megvitatni.
Jelentős lépéseket tettünk a pénzügyi és gazdasági szabályozás területén. A legfontosabbnak tartjuk az APEH nyomozó hatóságának felállítását és létrehozását. A kormány kezdeményezte a jövedéki törvény módosítását, szigorítva az ásványi olajra vonatkozó szabályokat. Egyúttal a jövedékitermék-körbe vonta a bort, és a borhamisítás lehetőségének jelentős gátat vetett. A vámtörvény módosítása ugyancsak csökkentette a visszaélés és a szervezett bűnözés lehetőségét. Megerősítettük az ingatlan-nyilvántartás rendszerét, és ezzel ledolgoztuk a korábbi években felhalmozódott jelentős hátralékokat.
Egyéb intézkedéseket tekintve csak Nagy Sándor képviselő úrnak szeretném jelezni az időrendi pontosítás végett, hogy a múlt év ősszel a kormány felkérte a minisztereket, hogy vizsgálják meg a saját területükön, milyen lehetőségek vannak a visszaélések elkerülésére, és vannak-e olyan ügyek, amelyek kapcsolatba hozhatók az olajügyekkel.
(11.40)
Ugyanakkor az év elején felkérte a kormány a legfőbb ügyészt, hogy a saját hatáskörébe tartozva a rendészeti szervek felügyeleti és törvényességi ellenőrzési körében vizsgálja meg az olajügyekben történt eddigi lépéseket, és juttassa el a tájékoztatót az Országgyűlés elnökének. És azt is szeretném jelenteni, hogy mi kezdeményeztük az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy kötelezze a bíróságokat az olajjal kapcsolatos ügyek soron kívüli elbírálására, és ez, mint elmondta itt a Legfelsőbb Bíróság elnöke, július 4-én megtörtént. Augusztus 8-án nyújtotta be a Szocialista Párt azt az indítványt, amelyet most tárgyalunk. Ebből is láthatják, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy a kormány nemcsak a kőolajszármazékokkal kapcsolatos bűncselekmények ellen, illetve azok felderítésére tett meg minden szóba jöhető intézkedést, hanem általában a polgárok biztonságának növelésén is dolgozik.
Szeretném jelenteni az Országgyűlésnek, hogy az első eredmények rendkívül biztatóak. Sikerült visszaszorítani a szervezett bűnözést. Szimbolikusan is fontosnak tartom, hogy kiszorítottuk az országból a szervezett bűnözés egyik vezéralakját, aki az 1990-es évek eleje óta az országban tartózkodott, és akit az Egyesült Államokban is az első számú közellenségnek neveztek. A joghézagok fokozatos felszámolásával jelentős lépést tettünk a gazdaság további kifehérítésére. Mindennek eredményeként, még az ország határainál zajló háborús konfliktus ellenére is, Magyarországot a régió legstabilabb politikai demokráciájának tartják.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Bizonyára mindenki átérzi, hogy ezek a problémák lényegesen túlnyúlnak a büntetőjogi értelmezés keretei között. Az elmúlt hónapok eseményei... - illetve ismervén a kormány felsorolt intézkedéseit, el kell gondolkodnunk azon, hogy vajon kiknek állt érdekében egy bűncselekmény-sorozatot az alkotmányos rend aláásására alkalmas válsággá dagasztani, hacsak nem a kormány lépései által mozgásterétől megfosztott szervezett bűnözői köröknek, és azoknak, akik menekülni akarnak az igazságszolgáltatás elől. E helyről üzenem minden zavarkeltéssel kísérletezőnek, hogy a polgári kormány eltökélten folytatja a szervezett bűnözés visszaszorítását, a rend és jogállamiság védelme, a közélet megtisztítása érdekében folytatott tevékenységét. Kérem ehhez minden, a demokrácia iránt elkötelezett erő, és különösen önök, képviselők segítségét.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me