MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett egyeki vasúti áteresz megszüntetésére a Debrecen-Füzesabony vasútvonal korszerűsítésekor, még 1981-ben került sor. A megszüntetéskor a MÁV a jóváhagyott tervek és az érvényes vízjogi engedélyek alapján jogszerűen járt el. Sajnos, a tartósan csapadékos időszak és elsősorban az elmúlt év rendkívüli időjárása miatt valóban még tavasszal is a vasúti töltés mindkét oldalán víz állt.
Hozzá kell azonban tennem, hogy a korábbi áteresz visszaállítása sem lenne képes megoldani a belvizek elvezetését. Elfogadható megoldást csak a belvízelvezető rendszer befogadóig történő megvalósítása jelentene. Amennyiben ehhez a vasúti műtárgy megépítése szükséges, a MÁV nem zárkózik el a kérdés vizsgálatától.
Az önkormányzati törvény alapján a belvízelvezetés megoldása önkormányzati feladat. A területileg illetékes vízügyi hatóság két évvel ezelőtti vizsgálata során megállapította, hogy a község csapadékelvezető hálózatának túlnyomó részére nincs vízjogi üzemeltetési engedély. Az egyeki polgármesteri hivatal ez év januárjában megküldte a vízügyi igazgatóságnak a csapadékvíz-elvezető hálózat tervét, amely azonban nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, az önkormányzat a belvíz elvezetését ugyanis a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területre tervezi továbbvezetni. A terv ezen része kidolgozatlan, és a megvalósításhoz szükséges a Nemzeti Park hozzájárulása is. A vízügyi igazgatóság május 4-én hiánypótlásra szólította fel az önkormányzatot, amelynek ez a hivatal sajnos mind a mai napig még nem tett eleget.
Ami pedig a belvízi rendezés megvalósításához szükséges pénzügyi forrásokat illeti, arra azt tudom mondani, hogy azok előteremtésére az önkormányzatnak ebben az esetben a saját forrás mellett pályázati úton van lehetősége.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me