BALLA GYÖRGY

Full text search

BALLA GYÖRGY
BALLA GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az Európai Unió országjelentéseit tanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy a csatlakozni vágyó országok számára három olyan alapfeladat van, amelyet az európai energetikai jogharmonizáció során teljesíteni kell. Ezek közé tartozik a földgáz- és villamosenergia-piacok megnyitása, az atomerőművek megfelelő biztonsági körülmények közötti működtetése, valamint a biztonsági kőolaj-készletezés megvalósítása.
Az európai csatlakozási tárgyalások során Magyarország egyik nagy sikere volt, hogy a jelölt országok közül elsőként sikerült lezárnia az energetikai fejezetet. Az energetikai fejezet lezárását többek között az tette lehetővé, hogy a biztonsági kőolaj-készletezést Magyarországon a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 1993. évi IL. törvény megvalósította. Az előttünk fekvő törvényjavaslat pontosító jellegű, technikai módosításai biztosítják a teljes összhangot a magyar és az európai uniós szabályozás között.
A törvénymódosítás alapvető célja, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unióhoz való csatlakozásának időpontjában rendelkezzen olyan jogi szabályozással a kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezése terén, amely megfelel mind az Európai Unió, mind a Nemzetközi Energia Ügynökség követelményeinek. A módosítást indokolja még a törvény hatálybalépése óta nyert működési tapasztalatok jogi szabályozásba való beépítése.
A közösségi jogszabályok szerint minden olyan átmeneti nehézség, amely zavarokat okozhat a kőolajellátásban és így veszélyezteti a gazdasági tevékenységeket, szükségessé teszi, hogy a tagállamok gondoskodjanak a kőolaj és kőolajtermékek minimális készletének tartásáról. A szabályozás rögzíti, hogy készletek álljanak a tagállamok rendelkezésére, ha nehézségek merülnek fel a kőolajellátásban; előírja továbbá, hogy a tagállamoknak rendelkezniük kell azokkal a jogosítványokkal és képességekkel, amelyekkel szabályozhatják a készletek felhasználását oly módon, hogy azok haladéktalanul rendelkezésre álljanak azokon a területeken, amelyek ellátása a leginkább szükséges.
A törvénymódosítás pontosan tartalmazza a készletezési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat, rendelkezik a készletezés alá tartozó termékekről, a készlet mértékéről, annak számítási módjáról, világosan megmondja, hogy milyen arányban és milyen módon lehet az egyes termékeket helyettesíteni. A lehetőségekkel összhangban további három ponttal bővíti azokat a kivételeket, amelyek sem készletképzési, sem tagi hozzájárulás-fizetési kötelezettséget nem írnak elő. Lényeges módosítás, hogy a biztonsági készlet tárolási lehetőségeit szabályozza. A tagállamok kölcsönösen egymás területén is teljesíthetik készletezési kötelezettségeiket.
A törvényjavaslat felügyelőbizottság felállításával bővíti a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség szerveit. A felügyelőbizottság megalakítása a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által lefolytatott ellenőrzés eredményeként megfogalmazott igény megjelenítése a törvényben. A módosítás világosan rendezi a szövetség együttműködését az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával, és ez mindhárom szervezet előnyére válhat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Lévén ezek a módosítások döntően technikai jellegűek, pozitívak, és összhangban vannak az európai uniós szabályozással, ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a javaslatot támogatja, és támogatásra javasolja a tisztelt Háznak is.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me