LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A törvényjavaslat csak kisebb mértékben módosítja az eddig is érvényben lévő készletezési kötelezettségek mértékét. Az új törvény elfogadását szükségessé teszi az Európai Unió és a Nemzetközi Energia Ügynökség biztonságikészlet-képző jogszabályaihoz történő közeledés. De ennek a közeledésnek a pénzügyi következményei meg sem közelítik azt a mértéket, amely kötelezettség az eredeti, az 1993. évi törvény elfogadását követően hárult a központi költségvetésre.
A belföldi termelés, a honvédelmi szükségletek után eddig sem kellett készletet képezni. Változatlanul fennmarad az a kedvezmény is, miszerint a nem energetikai, hanem vegyipari célból behozott kőolajtermékeket sem kell figyelembe venni a biztonsági készlet mennyiségének a meghatározása során. Jelenleg nagyon kedvező a világpiacon a kőolajtermékek ára. A törvényjavaslatból nem derül ki, hogy ilyen esetekben lehetőség nyílik-e az előírtnál nagyobb készlet képzésére. A törvényjavaslat csak az éves átlagfogyasztáshoz igazodó 90 napos készletképzési kötelezettséget írja elő, felső határt, például 120 vagy 150 napot nem ír elő mint megengedett maximumot.
A készletképzés pénzügyi feltételeivel sem foglalkozik a törvény. Az előírt készlet fedezetére a készletképzésre kötelezett gazdálkodók legalább 50-60 milliárd forint erejéig hiteleket kénytelenek felvenni. Szakmai tanácskozások kérdése maradhat: támogatja-e a jövőben az állam a törvényi előírások miatt keletkező hitelfelvételek kamatterheit? Eddig az állam kezességet vállalt az ilyen hitelek fedezete érdekében. Ez a készpénzfizető kezesség eddig is lényegesen felülmúlta azt a mértéket, amelyet a költségvetési törvény 1. §-a megengedett, azaz a kiadási főösszeg 0,75 százalékát. Ez az állapot csak azért nem okozott törvénysértést, mert az 1999. évi CXXV. törvény 34. §-a megengedte az eltérést biztonsági kőolajkészletek esetében a készpénzfizető kezesség előirányzott mértékétől, de ez az eltérés olyan nagymértékű, hogy egyértelműbb helyzet lenne talán vagy felemelni a készpénzfizető kezesség mértékét a költségvetési kiadási főösszeg legalább 2,3 százalékára, vagy kinyilvánítani azt, hogy a költségvetési törvény 1. §-ának kezességet limitáló mértéke csak a biztonsági kőolajkészletek kezességén kívüli kezességvállalásokra vonatkozik.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslatot az említett megjegyzésekkel a Magyar Demokrata Fórum támogatja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me