TÓTH IMRE

Full text search

TÓTH IMRE
TÓTH IMRE (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány az ország folyamatos energiaellátása érdekében 1993-ban szabályozta a jogi személyekre, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra és egyéni vállalkozókra is kiterjedően a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezésének versenysemlegességi rendszerét.
Az 1973-as olajválság során bizonyossá vált, hogy az olajtermelő országok szállításától való függőség csökkentése érdekében a világ országainak szükséges biztonsági olajkészletet tartalékolni. Világossá vált az, hogy a készletezés önmagában nem nyújt teljes támogatást, a felmerülő olajpiaci válságok megelőzéséhez, illetve kezeléséhez összehangolt programok és nemzetközi szintű koordinálás szükségesek. A '93-ban megalkotott törvény az eltelt idő alatt jól funkcionált, ennek ellenére szükség mutatkozik annak kismértékű korrekciójára.
A módosítást egyrészt azt indokolja, hogy annak alkalmazása során olyan működési tapasztalatokra lehetett szert tenni, amely tapasztalatokból leszűrt következtetéseket indokolt jogi szabályozásba beépíteni. Másrészt viszont azt a célt szolgálja, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában rendelkezzen olyan jogi szabályozással a kőolaj és kőolajtermékek biztonságos kezelése terén, mely megfelel mind az Európai Unió, mind a Nemzetközi Energia Ügynökség követelményeinek. Ezzel tehát végeredményben az energia tekintetében reánk háruló jogharmonizációs kötelezettségünknek is eleget teszünk.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 1974-ben hozta létre a Nemzetközi Energia Ügynökséget, és elfogadta a nemzetközi energiaprogramról szóló egyezményt. Magyarország, miután csatlakozott e szervezethez és elfogadta a közös céljainak megfelelő energiapolitikát, a kormányzó tanács által hozott határozatok teljesítése érdekében, mint minden részt vevő ország, megtette a szükséges intézkedéseket. Az alapvető feladat az volt, hogy hatékony válságkezelési rendszer kerüljön kidolgozásra, valamint cél volt a tagországok energiapolitikájának koordinálása, energiaprogramjuk kidolgozása és integrálása is.
A nemzetközi energiaprogram ezenkívül hatékony intézkedésekkel igyekszik segíteni az olajellátás egyenlő feltételekkel és ésszerűen történő biztosítását, vészhelyzet esetén pedig az önellátás fejlesztésével, a kereslet korlátozásával és a rendelkezésre álló nyersolaj arányos mértékű elosztásával próbálja enyhíteni az olajtermelő országoktól való függést.
A biztonsági készletek EU általi szabályozása elsősorban az EGK tagállamainak minimális kőolaj- és kőolajtermék-készletezési kötelezettségeinek előírásáról szóló 66/414. EGK-irányelv és az annak módosításáról szóló 98/93. EK-irányelv rendelkezésein alapul.
A közösségi jogszabályok szerint minden olyan átmeneti nehézség, mely zavarokat okozhat a kőolajellátásban, és így veszélyezteti a gazdasági tevékenységeket, szükségessé teszi, hogy a tagállamok gondoskodjanak a kőolaj és kőolajtermékek minimális készletének tartásáról. A szabályozás rögzíti, hogy készletek álljanak a tagállamok rendelkezésére, ha nehézségek merülnek fel a kőolajellátásban. Ilyen nehézség lehet egy rendkívüli időjárás, földrengés vagy vasutassztrájk, mely időlegesen meggátolhatja a kőolajtermékek megszokott és rendszeres szállítását.
Az irányelv előírja még, hogy a tagállamoknak rendelkezniük kell azokkal a jogosítványokkal és képességekkel, amelyekkel szabályozhatják a készletek felhasználását oly módon, hogy azok haladéktalanul rendelkezésre álljanak azokon a településeken, amelyek ellátása a leginkább szükséges. A készletezés szervezeti megoldásainak tehát biztosítani kell a készletek rendelkezésre állását és hozzáférhetőségét. Minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk a tagállamoknak a készletek ellenőrzésének és felülvizsgálatának biztosítására.
A javaslat igyekszik az Európai Közösség által megfogalmazott kívánalmaknak megfelelni, és a hatályos jognak a kőolajtermékek biztonságos készletezésével kapcsolatos rendelkezéseit úgy megváltoztatni, hogy a biztonsági készletet kőolajból, kőolajtermékből termékcsoportonként kell létrehozni oly módon, hogy az megfeleljen 90 napi átlagos belföldi fogyasztásnak az előző naptári évre vetítve.
(19.30)
A javaslat ezen kívül már az európai uniós tagságunk bekövetkezésére figyelemmel szabályozza azt, hogy mely esetekben nem kell biztonsági készletet képezni, és a tagok jogait és kötelezettségeit szabályozó 37. § (1) bekezdése alapján tagi hozzájárulást fizetni, illetőleg hogy mely esetekben igényelhető vissza a tagi hozzájárulás.
A javaslat ezen kívül rögzíti, hogy a biztonsági készletezéssel összefüggő feladatokat a törvény által létrehozott Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség látja el, és a biztonsági készlet feletti rendelkezési jogot a gazdasági miniszter számára biztosítja. Az is jelentős változás, hogy a biztonsági készletek tárolása a kormányközi megállapodás alapján történhet más állam területén is, illetőleg más állam is tárolhat biztonsági készletet a Magyar Köztársaság területén. A biztonsági készletek felhasználása minden esetben a miniszter engedélye alapján történhet.
Rögzíti még a javaslat a nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettséget is, melyről a miniszternek, illetőleg az általa kijelölt szervnek kell gondoskodnia. A szövetség gazdálkodási mozgástere bővül azáltal, hogy a készletezési költségek fedezését meghaladó bevételeit többek között a tárolóparkban való tulajdonszerzésre, valamint készletfinanszírozó hitelek törlesztésére fordíthatja.
Annak érdekében, hogy a szövetség működésének ellenőrzése kiteljesedjen, a törvényjavaslat a hatályos jogban írt igazgatótanács mellett rendelkezik felügyelőbizottság felállításáról is. A javaslat a felügyelőbizottságra vonatkozó főbb rendelkezéseket rögzíti, és ezzel összhangban a további részletes szabályokat az alapszabályban és a felügyelőbizottság ügyrendjében kell kifejteni. A felügyelőbizottságra vonatkozó főbb szabályok megfelelnek a gazdasági társaságról szóló törvény rendelkezéseinek, azonban a részletszabályokat az esetleges eltérésekkel a szövetségnek kell kidolgoznia az említett szabályokban, a jogállásra és a speciális feladatra is figyelemmel.
Tisztelt Ház! Mindezeket összegezve elmondhatjuk, hogy ez a törvényjavaslat eleget tesz mindazon követelményeknek, melyeket az európai uniós tagországok hazánkkal mint az európai uniós tagság várományosával szemben támasztanak, és biztosítja, hogy a módosítások hatálybalépése után a kőolaj és kőolajtermékek biztonságos kezelése terén a közösség által is elfogadható jogi szabályozás jöjjön létre.
Az FKGP frakciója a törvényjavaslatot teljes mértékben támogatja, és erre kérem önöket is.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me