DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását az Alkotmánybíróság határozata teszi szükségessé, amely a jogbiztonságot sértően bizonytalan tartalmúnak ítélte a ombudsmantörvény "hatóság" fogalmának egyes elemeit. Az e fogalom tartalmát újraszabályozó törvényjavaslat vitája során közeledtek az álláspontok abban, hogy mely szervezeti kört vizsgálhassa az ombudsman. Ennek jegyében a kormány támogatja Vastagh Pál képviselő úrnak azt a javaslatát, amely a közjegyzők és a végrehajtók tevékenységének országgyűlési biztosi vizsgálatát is lehetővé teszi.
(18.40)
Nem voltak ugyanakkor támogathatók a titkos információgyűjtést végző szervezetek egységes ombudsmani ellenőrzésének elvét megtörő javaslatok. Megítélésem szerint a támogatott módosító javaslatokkal kiegészített törvényjavaslat eleget tesz az Alkotmánybíróság határozatában meghatározott követelményeknek, maradék nélkül.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Döntésük meghozatalakor szíveskedjenek mérlegelni azt is, hogy a módosítás elmaradása esetén - az Alkotmánybíróság határozata folytán - 2001. december 15. napjától az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hatásköre a megsemmisített rendelkezések következtében szűkülni fog.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me