DR. VONZA ANDRÁS

Full text search

DR. VONZA ANDRÁS
DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én megpróbálok sokkal lassabban, sokkal nyugodtabban beszélni, mert úgy érzem, hogy maga a helyzet, ami a kukoricafronton kialakult, erre predesztinál engem.
Nevezetesen a tárca törvényi kötelezettségének eleget tett, hisz ez év március 3-án meghirdette a kukorica garantált árát, és október 4-én pedig az alsó és felső intervenciós árat. Mint említettem, ez törvényi kötelezettsége a tárcának, és ezt időben megtettük.
Szeretném megjegyezni, hogy a hazai intervenciós ár nem tévesztendő össze az Európai Unióban alkalmazott intervenciós árral, amely kötelező állami felvásárlást ír elő a termelők által elfogadható áron. A két rendszer közelítésével kapcsolatosan a minisztériumban folynak a harmonizációs munkák, és várhatóan a csatlakozás időpontjára ez is működőképes lesz. Ismerve az ágazat helyzetét, még a betakarítás kezdetén a búzához hasonlóan a kukoricánál is meghirdettük a közraktári támogatásra vonatkozó 74/2001. számú FVM-rendeletet, amely 100 százalékos kamattámogatást és 15 forint/tonna/hét támogatás igénybevételét teszi lehetővé ez év október 1-jétől jövő év május 31-éig.
A takarmánykukorica külpiaci értékesítésének elősegítésére a tárca rendeletet jelentetett meg az állat- és növény-egészségügyi vizsgálati díj visszatérítési mértékének 90 százalékra történő növeléséről és a minőségvizsgálati díjak visszatérítéséről. Az ön által, kedves képviselő úr, hitegetésnek minősített 18 ezer forint/tonna kukorica intervenciós felvásárlására vonatkozó rendelet, mely 500 ezer tonnát határoz meg, ez megjelent. Szó sincs tehát hitegetésről! A megyei FVM-hivatalokban november 21-e óta átvehető igénylőlapon a bejelentéseket november 29-ig kell megtenni a felajánlott mennyiségről a termelőknek. Engedjék meg, hogy egy számot is mondjak. Tegnap 17 óráig 53 682 tonnát ajánlottak fel. Hangsúlyozom: 53 682 tonnát - a keret az 500 ezer tonna!
Szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét, hogy az intézkedések közül csak a piacra jutást segítő kukoricapiaci intézkedéseket vettem sorba, úgymint a közraktári támogatásra, az állat- és növény-egészségügyi vizsgálati díj visszatérítésére és a kukorica intervenciós felvásárlására vonatkozó konstrukciókat. Természetesen a termelési támogatásokat is figyelembe kell venni a végső mezei leltár készítésekor, ez évben ez több mint 10 milliárd forintot jelentett a termelőknek.
Az önköltségszámítások közötti szóródásra nem kitérve, fontos megjegyezni a hozamok tekintetében tapasztalható jelentős területi eltéréseket. Az idei gazdasági évre ez még inkább jellemző: a Dunántúlon jóval alacsonyabbak voltak a termésátlagok, az ország keleti részén, ahol az éghajlat- és csapadékviszonyok jobbak voltak, ott természetesen ez magasabb.
A képviselő úr interpellációjának címében rejlő megállapítással nem tudok egyetérteni. Nemhogy nem későn került sor az intervenciós felvásárlás meghirdetésére, hanem egy korábbi időpontban történő meghirdetés egyenesen megalapozatlan lett volna. A betakarítás 70-75 százalékánál tartottunk, megítélésem szerint korábban ilyet lépni nem szabad. Emlékeztetem a képviselő urat, hogy a takarmánykukorica intervenciós felvásárlására korábban 1997-ben került sor. Az akkori meghirdetés későbbi időpontra, kisebb mennyiségre és pályázatos konstrukcióra vonatkozott. A nevezett évi intervenciós árnak nemhogy húzóhatása volt a felvásárlási árra, hanem majdhogynem árletörő hatást gyakorolt.
Bizonyára a képviselő úr is elismeri a jelenlegi állami intervenciós felvásárlásnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a piaci árakra vonatkozó azonnali kedvező hatását, hisz mai napi adat szerint a takarmánykukorica tőzsdei ára Magyarországon 19 300 forint. (Az elnök ismét csenget.)
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me