SIÓ LÁSZLÓ

Full text search

SIÓ LÁSZLÓ
SIÓ LÁSZLÓ oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mint bizonyára ön is tudja, 1998-ban az Oktatási Minisztérium egy tájékoztatót adott közre, pontosan azzal a céllal, hogy a hittan- és vallásoktatás megszervezése nyugodt körülmények között történhessen az önkormányzati iskolákban. Ez a tájékoztató magában foglalta az egyházakat érintő feladatokat, tehát azt, hogy a hit- és vallásoktatás tartalmának meghatározása, a hitoktató alkalmazása, az ő munkájának az ellenőrzése az egyházak feladata és joga. Másfelől az intézmények vonatkozásában is megfogalmazta azokat az elvárásokat, szabályokat, amelyek ezen oktatási forma megszervezéséhez szükségesek és elengedhetetlenek.
Így a közoktatási törvény szabályozása alapján az iskola, az intézmény köteles biztosítani azokat a tárgyi feltételeket, amelyek a hittanoktatáshoz szükségesek, különös tekintettel a helyiségre. Ezen kívül az iskolának, az iskola vezetőjének kötelezettsége együttműködni az egyházakkal a hitoktatás megszervezésében, pontosan azért, hogy ezek a hittanórák vagy akár a hittanórákra való jelentkezés megfelelő körülmények között történhessenek, és a hit- és vallásoktatás időpontjának a kijelölése oly módon történjen, hogy a gyerekek, akik ezt az oktatási formát választják, ne kerülhessenek hátrányba.
Miniszteri rendelet írja elő azt is, hogy a hit- és vallásoktatás idejének és helyének megállapításához be kell szerezni az iskolaszék véleményét is. Nagyon sok helyen tapasztaljuk azt, hogy szeretnének eltérni a szülők kérésére attól az általános szabálytól, amely egyébként ennek a foglalkozásnak a megszervezésére elő van írva.
(13.50)
Döntő módon reggel 8 és 15 óra között kell ezeket a foglalkozásokat megszervezni. Úgy látjuk, az intézmények többségében ez így is történik. Majd a viszontválaszban egy vizsgálat eredményeiről szeretnék önnek számot adni, és azt gondolom, ez talán megnyugtatja önt is. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me