DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Szomorúan hallom az MSZP-s és SZDSZ-es felszólalók kormánybíráló szavait, amikor arra utalnak, hogy az 1999-es, 2000-es és 2001-es címzett támogatások, úgymond, politikai alapon dőltek el, és a kormány ezt így vagy úgy eldöntötte.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést arról és felhívni a figyelmet arra, hogy az 1999-es új címzett támogatásokról szóló törvényt a Magyar Országgyűlés 88 százalékos szavazataránnyal fogadta el; 88 százalékos többsége sajnálatos módon a polgári koalíciónak akkor sem volt és most sincs. 2000-ben 92 százalékos támogatottsággal fogadta el, hölgyeim és uraim: 92 százalékkal, még egyszer mondom! 2001-ben pedig 66 százalékkal. Akkor nem tudom, miről beszélünk! Akkor a kormány nem dönthette el ezeket politikai alapon, mert ha nem lettek volna ezek megalapozott, korrekt előterjesztések a címzett támogatásokat illetően, akkor a parlament ilyen többséggel, amely a kétharmadot is meghaladja - négyötödös többségről van szó -, nyilván nem támogatta volna.
Ami pedig a büntetést illeti, hogy különböző büntetéseket alkalmazott ez a kormány, szeretném a tényeket elmondani. Például a '99-es új címzett támogatásra pályázott Mosonmagyaróvár városa a városi kórház felújítása tárgyában. Akkor az nem nyert. Ha a tisztelt ellenzéki, MSZP-s és SZDSZ-es képviselők megnézik az előterjesztést, amit a kormány támogatásra beterjesztett a tisztelt Ház elé, akkor ott találják a mosonmagyaróvári városi kórházat. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a város polgármesterének személye, pártállása nem változott. Ez a kormány tehát nem büntet, ez a kormány azt szeretné elérni a címzett támogatásokkal, egyrészt az eljárási szabályok megváltoztatásával - úgy, ahogy például Gémesi képviselő úr is nagyon helyesen látta -, hogy a beruházások elindulhassanak, kihasználva azt az előnyt, amit a kétéves költségvetés nyújt az önkormányzatoknak. Ha ezeket az eljárási szabályokat ez a parlament megváltoztatja az önkormányzatok érdekében, akkor ez a döntés még decemberben megszülethet; azok a közbeszerzési eljárások, amelyekre például Tóth képviselő úr is utalt, még a télen, illetve a kora tavasszal lefolytathatók lesznek, és a beruházások legkorábban, optimális időben elindulhatnak. Tehát ez is bizonyítja, hogy ez a kormány olyan szabályokat kíván a parlament elé terjeszteni, amelyek az önkormányzatok, a település polgárainak az érdekeit, az ott élő családok érdekeit szolgálja.
Még arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez több mint hatmillió magyar ember részére nyújt magasabb színvonalú szolgáltatásokat. Ezért ajánlom a tisztelt képviselő hölgyek és urak figyelmébe azt, hogy támogassák ezt a javaslatot, amely - még egyszer mondom - nem politikai alapon született meg, nem politikai alapon terjesztettük a Ház elé, hanem az ország, a polgárok érdekében.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me