DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azért döntöttünk úgy képviselőtársammal, hogy én elmondom egyben a bizottságban megfogalmazódott kisebbségi véleményt, mert az előzetes egyeztetésekben Perlaki képviselő úr úgy nyilatkozott, hogy ő is egyben kívánja elmondani, ezek után nem volt lehetőség arra, hogy az egyébként külön sorszámon bejegyzett törvényeknél külön elmondjuk a kisebbségi véleményünket. Természetesen lehetőség lesz majd az álláspontunkat részletesen kifejteni a parlamenti vitában.
Tisztelt Országgyűlés! Ha ennek a két törvénymódosításnak a hatása valóban az lenne, amiről az államtitkár úr és Perlaki képviselő úr beszélt, akkor még akár lehetne támogatni is. Csak valójában - alaposan átolvasva azt a törvényt, amely az önkormányzati cél- és címzett támogatások eljárási rendjét hivatott módosítani - a valódi cél nem ez. A valódi cél az, hogy tavasszal ne kelljen a Fidesznek országgyűlési ülést tartani, tehát még most az idén meg lehessen hozni azokat a pályázatokról hozott döntéseket, amelyekkel már a kampányban részt lehet venni; és gyakorlatilag egy normális, egyébként a garanciális eljáráshoz kötődő elemeket tartalmazó mostani eljárási rendszert fölborít a kormány, egyébként a mi megítélésünk szerint szükségtelenül. Elmondom, hogy miért.
A mostani eljárási rendben a címzett támogatásokról úgy kellene a hatályos törvények szerint dönteni a kormánynak, hogy július 31-éig a benyújtott pályázatokról először állást foglal a kormány, július 31-éig hoz egy olyan döntést, hogy a több száz pályázatból melyik az a 30-40-50 pályázat, amelyet támogatni akar, és ezeknek az önkormányzatoknak most már nyilván anyagiakat is és pénzt is áldozva kell december 15-éig egy újabb pályázatot benyújtani, készülve arra, hogy ezek most már nagy valószínűség szerint konkrétan elinduló fejlesztések lesznek. Erre az időszakra azért van szükség a mostani hatályos törvény szerint, hogy az álmok, az elképzelések már konkrét tervekként jelenjenek meg a pályázatokban, és a kormány december 15-e után nemcsak azt szokta mérlegelni, hogy egyébként mennyi pénz van, és melyik pályázót szereti és melyiket nem, hanem azt is, hogy a pályázatok megvalósításának milyen realitása van.
Ez eddig így volt az eddigi eljárási rendben, ezt most a kormány meg akarja változtatni. Csak zárójelben teszem hozzá, hogy a július 31-ei jogszabályi határidőt a kormány nem tartotta be. 49 napos késedelemmel született meg a kormány döntése. Kontrát államtitkár úr csóválja a fejét; ott ült a parlamenti bizottságban, amikor ezt Pintér Sándor elismerte, úgyhogy majd átadom az államtitkár úrnak a jegyzőkönyvet, és emlékeztetem arra, hogy ezt a 49 napos késedelmet - amelyet az önkormányzatok kontójára követtek el, hiszen nekik ketyegett az óra 49 napig - a kormány azért követte el, és azzal indokolta a belügyminiszter úr a parlamenti bizottsági vitában, hogy azért hozott később döntést a konkrét pályázati elbírálásokról, mert előkészített egy olyan törvénymódosítást, aminek az a célja, hogy az ezt követő időben majd előbb kell dönteni. Ez meglehetősen furcsa érvelés; gyakorlatilag 49 nap késedelembe estek, mert előkészítenek egy olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy majd ezután korábban döntsenek.
Az önkormányzatok számára ez a törvénymódosítás most semmilyen konkrét előnyt nem hordoz - szemben azzal, amit az államtitkár úr és fideszes képviselőtársam mondott -, hiszen ha az önkormányzatok, mondjuk, július 31-éig megtudták volna, de nem tudták meg, hanem majd csak valamikor augusztus végén tudták meg, hogy melyik az a 43 pályázat, amelyet a kormány támogat, akkor december 15-éig elkészítik a pályázatokat, majd ezt követően, amikor a költségvetésüket készítik, gyakorlatilag már biztonságosan előkészíthetik a szerződéseket, készülhetnek a jövő évi beruházásra. Államtitkár úr, a döntéseket egyébként februárban hozta meg az Országgyűlés. Úgy tudom, Magyarországon a legritkábban szoktak januárban alapot ásni, azt lerakni, betonozni. Tehát nem hiszem, hogy bármiféle késedelem előállna az önkormányzatok oldaláról.
A Szocialista Párt kisebbségi véleményeként megfogalmazódott ebben a bizottságban, hogy nem látjuk azt az előnyt, amit a kormány elmond és leír ebben a törvénymódosításban. A mi megítélésünk szerint szükség van arra a júliustól decemberig eltelő időszakra, amikor is az önkormányzatok konkrét tervezéssel, a tervek elkészítésével foglalkoznak. Mi ezért nem támogattuk ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára való alkalmasságát. Részletes érveinket majd (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mind a két törvényről el fogjuk mondani a vitában.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me