DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Politikai mederből szakmai mederbe szeretném visszaterelni ezt a vitát. Másfél órás rövid hozzászólásokat hallgatva, bizony, mikor Kontrát államtitkár úr kért szót és szakmai érveket fogalmazott meg, akkor, azokban a pillanatokban láttam esélyt arra, hogy vissza lehetne kapcsolódni, vissza lehetne terelni a mai napirendi pont tárgyalását szakmai mederbe. Úgy érzem, csak így van értelme ezekről az állami támogatásokról beszélni.
A Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetési törvénye a címzett és céltámogatásokra a jövő évre vonatkozóan 58,3 milliárd forint előirányzatot hagyott jóvá. Ezen belül a folyamatban levő beruházások 2002. évi támogatási igényét is figyelembe véve a 2002. évi új címzett támogatásokra a 2002. évi költségvetési előirányzatokból 3 milliárd forint használható fel. Most ez a 3 milliárd forint, ami rendelkezésre áll, ami felhasználható, az csepp a tengerben; inkább talán arról kellett volna beszélnünk, hogy akkor legalább ezentúl arról beszéljünk, hogy ez a 3 milliárdos keret hogyan bővíthető, illetve a legcélszerűbben hogyan használható fel.
A MIÉP-frakció részéről mi örültünk annak a T/5154. számú előterjesztésnek, amely azt fogalmazza meg, hogy a fontos társadalmi és gazdasági érdekekben gondolkodva a címzett támogatásokkal megvalósított tervezett beruházások a tárgyévben minél hamarabb megkezdődhessenek. Ez olyan technikai rendezési javaslat, amellyel a szűkös források igénybevétele gyorsabban, gördülékenyebben mehet, mondhatnám azt, hogy minél hamarabb megtörténhet.
Természetesen a két törvényjavaslat kapcsán számos olyan szakmai aggály, érv fogalmazódik meg, amelyekről szólnom kell itt a parlamentben. Két kiemeléssel, mondhatnám, két impresszióval szeretnék röviden foglalkozni, a 425 elutasított támogatási kérelem közül kettővel.
Évek óta nyomon követem mint Budapesten megválasztott országgyűlési képviselő a fővárosi kórházak helyzetét, működési feltételeit. Ebben a pályázati körben sem kapta meg a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház azt a támogatást, amelyre évek óta joggal pályázik. Sajnos ez a kórház az egyetlen fővárosi kórház, amelyiknek a szülészeti osztályán nincsen külön császárműtő, az egyetlen szülészeti-nőgyógyászati műtő foglaltsága esetén a sürgős császármetszések elvégzésére a szülőszobától egy távol eső kisebb műtőben kerülhet sor. Erre kértek bővítésre, rekonstrukcióra támogatást a főváros részéről.
Ezzel kapcsolatban én legutoljára is, amikor ennek a törvényjavaslatnak így előtérbe került ez a pontja, elmondtam azt, hogy nekünk a MIÉP részéről az az álláspontunk, hogy a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti ellentéteknek nem eshetnek áldozatul a főváros lakosai, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Kórház ellátási körébe tartozó X. és XVII. kerületi polgárok, a sürgősségi ellátásra váró betegek és a szülő anyák. Mi azt szeretnénk vagy szerettük volna, hogy legalább ebben a ciklusban, még ha nem is 2002-es indulással, de valamilyen remény mutatkozott volna arra vonatkozóan, hogy ennek a műtéti tömbnek a felépítése mégiscsak elkezdődhetett volna.
A másik tétel, amivel szeretnék foglalkozni, egy Pest megyei település, Abony városa; annak Kinizsi Gimnáziuma évek óta pályázik egy rekonstrukcióra, illetve bővítésre. Sajnos ebben a támogatási etapban sem kapta meg az abonyi önkormányzat, illetve a gimnázium a címzett, céltámogatási igényére a megfelelő támogatási összeget, egyszóval elutasításra került.
(18.40)
A képviselőtársaim részéről már korábban megfogalmazódott, hogy a regionalitás, a kistérségi támogatások megszervezése fontos. Az abonyi gimnázium támogatási igényével egy rekonstrukció elkezdődhetett volna, amelynek az indokoltságához kétség nem fér, hiszen a gimnázium műszaki állapota indokolja a rekonstrukció minél hamarabbi megkezdését. Ugyanakkor a bővítéshez sem férhet kétség, hiszen a bővítési körben az látható, hogy a térségi igények - nemcsak Abony városának, hanem a környező települések térségi igényei is - megvannak arra, hogy a gimnázium épületében folytatott, a gimnáziumi oktatáson túli szakképzési igények minél gyorsabban és minél megfelelőbben, minél teljesebb körűen kielégítésre kerüljenek. A több mint négyszáz elutasított pályázat közül - mint említettem - én ezt a két tételt szerettem volna külön kiemelni.
Most pedig egy kicsit részletesebben szeretnék belemenni az elutasított és a támogatott pályázatok pénzügyi szakmai értékelésébe. 43 pályázat lett támogatva, amelynek az összes beruházási költségigénye 54 milliárd forint feletti összeg, a saját erő 35 százalékos, amit az önkormányzatok le tudtak, vagy le tudnak tenni ahhoz, hogy a beruházás elkezdődhessen. Így összesen 35 milliárd forintos címzett támogatási keret kerül az 1. számú melléklet alapján megjelölésre. Ebből a 2002. évben 3 milliárd forint új projekt indulhat.
A nem támogatott pályázatokról: 425 a nem támogatott pályázat, 584 milliárd forintos a beruházási költség, amelyből a saját erő 181, és az összes elutasított címzett támogatási igény pedig 403 milliárd forint.
Képviselőtársaim, ha összehasonlítjuk a támogatott címzett támogatási keretet - amely 35 milliárd - és az elutasított 403 milliárd forintot, ez 11,5-szeres eltérés. Tehát mondhatnám azt, hogy ha visszafelé számolom az arányokat, az összes címzett és céltámogatási igénynek mindössze a 8 százaléka kerül kielégítésre. Ez az arány elképesztően alacsony. Ebből következően feszültségek jelentkeznek az önkormányzatok finanszírozási rendszerében és ellátási körében.
Ha nemzetgazdasági szempontból egy bővebb kitekintést teszünk, és a 2001-2002. évekre költségvetési számok alapján egy elemzést végzünk, illetve a magyar nemzetgazdaság külső piacok megrendülése miatti bruttó hazaitermék-csökkenésére utalnánk, illetve elmondjuk azt, hogy ebben a külsőerőforrás-vezérelt magyar gazdaságban a belső felhasználásra, az állóeszköz-felhalmozásra, a közösségi fogyasztásra milyen igények jelentkeznek, akkor lehangoló képet kapunk, hiszen az önkormányzati beruházások - mint a közösségi beruházások fontos tételei - jelentéktelenek a rendszeren belül. Így a bruttó hazai termék előállítása, a GDP növekedése az elkövetkezendő években lelassulhat, ha állami pénzekből, állami forrásokból az önkormányzatokat a jelenleginél nagyobb mértékben nem támogatjuk.
Egy mélyebb visszatekintést tennék. Ha az 1998. évi, "Az új évezred küszöbén" című kormányprogramot megnézzük, akkor a korábbi ígéretek, a kormányprogram és a jelenlegi helyzet összevetésével a kép még aggályosabb. 1998-ban a kormány kifejezte azt, hogy a közszolgáltatások és az infrastruktúra elfogadható alapszintjét megteremti. "Az államilag garantált kötelezően ellátandó feladatokhoz biztosítani kell a feladatok finanszírozásának feltételeit" - mondta a kormány a kormányprogramjában 1998-ban. Sőt, abbéli reményét is kifejezte az új polgári kormány, hogy az önkormányzati finanszírozás ellentmondásai egyre kevésbé engedik érvényesülni az önkormányzatok valódi önállóságát. Tehát ez a felismerés '98-ban megfogalmazódott. A szűkülő állami források egyre inkább konkrét feladatokhoz kötődnek, a bonyolult finanszírozási rendszer pedig tág teret enged az egyedi megítélés alapján történő osztogatásnak.
Ezen kritika, ezen analízis után '98-ban megfogalmazásra kerül, hogy a kormány szándéka, hogy az elvégzendő feladatok tükrében felülvizsgálja az önkormányzatok finanszírozási rendszerét. 1998 tavasza, 1999, 2000 - lassan a 2001. év is elmegy, azonban az önkormányzatok finanszírozási rendszerének a felülvizsgálata a mai napig sem történt meg.
Ebből fakadóan számos probléma, számos további ellentmondás jelentkezik. A szűkös forráslehetőségek, a saját források hiánya az önkormányzatokat vagyonfelélésbe hajtja bele, hiszen 1999-ben az önkormányzati vagyon 21,9 milliárdos árbevétellel jelentkezett az államháztartási mérlegben, a 2000. évben a 8 milliárd tervezett önkormányzati privatizációs árbevétel helyett 37,1 milliárdos privatizációs árbevétel jelentkezett, 2001-re, 2002-re 7, illetve 6 milliárd forintos tétel szerepel. Ha nem kerül túllépésre a 7, illetve 6 milliárd forint - bár 2000-ben a 8 milliárd ötszörösen túl lett lépve -, akkor is négy év alatt 72 milliárd forintos önkormányzati vagyonfelélésre kerül sor, amely pótolja az állam által, teszem azt, a címzett és céltámogatások által nem biztosított önkormányzati működési forrásokat.
Maga a címzett és céltámogatási rendszer helye és szerepe is újragondolásra szorul. A 2002. évi költségvetési törvényben 542,1 milliárd forintos tétel fordítódik az önkormányzatok támogatására. Ebből az 542 milliárdból 58,3 milliárdot, azaz 10 százalékot tesznek ki a címzett és céltámogatások. Ez alacsony.
Ugyanakkor ha még azt is megvizsgáljuk, hogy a 2002-es költségvetés 4, illetve 6 százalékos inflációs intervallumban lett megtervezve, akkor az látható, hogy ezek az odaítélt nominálösszegek, a 542 milliárd vagy az 58,3 milliárdos címzett és céltámogatási keret, miáltal nem 4-6 százalék lesz az infláció, hanem ahogy számolom, becsülöm, olyan 10 százalékos értékű, hiszen jelenleg is akörül van, ezek az önkormányzatok reálértékben jóval kevesebbet kapnak, mint ahogy ez a nominális, névleges számadatokból kitűnhet.
Képviselőtársaim, befejezésképpen mondanám, hogy túl általánosak a támogatási célok - ez meggyőződésem. Éppen ezért a politikai osztogatás gyanújától sem mentes a címzett és céltámogatási rendszer egyes ellenzéki képviselők szemében, és lehet az állampolgárok szemében is.
Azt is elmondhatom, hogy a rendszerváltozásnak az elmúlt 10-13 évben az igazi kárvallottjai az önkormányzatok és azok az emberek, akik az önkormányzatok területén élnek, és önkormányzati szolgáltatásokat akarnak igénybe venni, ám a szűkös források okán - akár csatorna-, akár ivóvízellátás megszervezése vagy megszervezetlensége - ezek az emberek mind kevesebb állampolgári, mondhatom, alapjoghoz jutnak hozzá.
Két héttel ezelőtt Dobogókőn jártam a községi önkormányzatok szövetségének a meghívására. Ezek a problémák - mondhatnám azt, hogy erre a felszólalásomra akkor felkészültem - ott a vidéki polgármesterek részéről is megfogalmazódtak.
Azonban összességében most e két törvényjavaslat kapcsán azt mondom, hogy nem elutasítom, hanem a rendszer kritikáját megfogalmazva támogatom, a MIÉP-frakció részéről támogatjuk e két törvényt, sőt a rendszer hibáiból kiindulva a továbbfejlesztésére teszünk javaslatot, az önkormányzati normatív, címzett és céltámogatási rendszer újragondolását szorgalmazzuk.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me