ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Szeretném kijavítani Bajor Tibor képviselőtársamat, mert 8 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett döntött úgy a környezetvédelmi bizottság, hogy nem támogatja az előterjesztést. Szeretném kihangsúlyozni, hogy én a kisebbségi támogató véleményt kívánom a magam részéről elmondani, annak ellenére, hogy a bizottsági ülésen hangzottak el negatív észrevételek magával a címzett támogatással és magával a törvénnyel kapcsolatban is.
Nagyon sajnálom, hogy Veres János képviselőtársam nincs már benn a teremben, hiszen a leszakadó térséget próbálta ő bizottsági véleményként megalapozottan felhozni. Én is tudok olyan térséget, ahol 42 településből 35 település nem csatornázott, és ebből a 35 településből legalább 15 település 1/A vízbázison helyezkedik el, tehát nagyon is indokolt lenne magának a címzett céltámogatásnak a rendszerébe ezeket a településeket beemelni. Vagy veszem a mélykarszti bázison lévő Nyirádot, ahol nagyon fontos lenne a csatornázottság kérdése. Ennek ellenére a címzett támogatásnál nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ISPA-val benyújtott pályázati önerőknél a kormány a garanciát a maga részéről megteszi. A 35,5 milliárd forintnak a felosztása felgyorsítja a beruházások nagyságrendjét. Valamennyi megye úgyszintén valamilyen mértékben részesül a címzett támogatásból, ez már egy óriási előrelépés.
A 49 napos késéssel kapcsolatban: itt a képviselőtársaim is, a bizottság tagjai is többen elmondták, hogy engedélyezett tervek szükségesek ahhoz, hogy el lehessen indítani egy beruházást. Általában tudjuk, ha vízbázis jellegű csatornázási, vízvédelmi, felszíni vízelvezetési kérdések vannak, akkor azok a téli időszakban nem indíthatók. Tehát mindenképpen szükséges az, hogy valóban ebben a kérdésben egyfajta rövidebb időszak álljon elő annak érdekében, hogy a települések vagy a pályázók egyáltalán fel tudjanak készülni a tervek elkészíttetésére, azok engedélyeztetésére és valóban a beruházás elindítására.
Én szeretném mindenképpen kihangsúlyozni, hogy a bizottsági ülésen elhangzott mint egyfajta kérés, hiszen már három éve a környezetvédelmi bizottság erőteljesen hangsúlyozza, és főleg most az uniós csatlakozással kapcsolatosan az Uniónak az álláspontja, a környezetvédelem területén Magyarország nem kér derogációt, tehát mindenképpen szükséges felgyorsítani az olyan jellegű beruházásokat, ahol a fokozottan érzékeny vízbázisterületeknek a csatornázása hatékonyan el tud indulni.
(16.20)
Úgyszintén szóba került a környezetvédelmi bizottsági ülésen, hogy azon pályázók, akik már több éve pályáznak címzett támogatásra esetleg forráshiány miatt, viszont már az engedélyezési tervekkel is rendelkeznek, ezt igenis figyelembe kellene venni annak érdekében, hogy adott esetben egy-egy térségnél akár kulturális, akár egészségügyi területen vagy akár a csatornázás területén mint térségi feladatot hatékonyabban el tudjanak látni. A bizottsági ülésen is hangsúlyoztam mint kormánypárti is, hogy prioritási elveket kellene sokkal szigorúbban megfogalmazni és ezeknek a határidejét úgy lerövidíteni, hogy valóban a megfelelő nemzetközi pályázatok - ez alatt értem a brüsszeli, európai uniós pénzekre történő pályázatok lehetőségét is - nehogy határidőben egymást elkerüljék, mert adott esetben évek telnek el, mire egy-egy pályázat valóságos elindítása bekövetkezhet.
Ebből a szempontból szeretném mindenképpen kérni, hogy a döntési mechanizmus - és ezért is jó, hogy maga a törvény is változik -, a beadási és az elindítási határidő sokkal közelebb kerüljön egymáshoz, annak érdekében, hogy valóban ezek a pályázatok, elnyert pénzek, fogalmazzunk úgy, minél gyorsabban meg tudjanak indulni.
Úgyszintén felhívták a figyelmet a környezetvédelmi bizottságban arra, hogy a hulladékgazdálkodási törvényből adódóan ezen a területen is sokkal hatékonyabban kell megfogalmazni a megyei szintű és regionális hulladékkezelő központok kialakítását, a hulladék szelektív gyűjtését, azoknak az esetleges feldolgozóiparra történő koncentrálását. A címzett és céltámogatásoknál ezeknek a területeknek is prioritást kell élvezniük.
Tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy a környezetvédelmi bizottság 8 igen, 8 nem szavazattal és 1 tartózkodással nem fogadta el magát az előterjesztést. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me