ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tényleg sajnálom Lentner Csabát, hogy még mindig nem jut szóhoz. (Derültség.) Tisztelt Képviselőtársaim! Veres János hozzászólása késztetett arra, hogy én is újból megpróbáljam a magam mondókáját elmondani. 1994-98-hoz viszonyítva maga a rendszer is változott. Azt hiszem, ezt mindannyian tudjuk, hiszen ma már a megyei területfejlesztési tanácsok is több pénzt kapnak, hála istennek, ma már a regionális tanácsok is kapnak pénzt, amiből minden további nélkül lehet bizonyos kérdéseket és kisebb kérdéseket megoldani.
Az egy nagyon fontos kérdés, hogy a következő ciklusban teljesen logikus, hogy a decentralizáció elvét jobban kell alkalmazni, a régióknak több pénzt kell juttatni, a leosztást ott kell majd végrehajtani. A kormánynak is ez az elkötelezettsége és ez az elképzelése, hogy a következő időszakban ezt mindenképpen az uniós törvényekhez kell igazítani. Ha ebből a szempontból nézzük azt is, hogy a hátrányos megyék mennyivel többet kaptak a 2001-2002. évi költségvetésből, az is önmagában egy számottevő nagyságrend.
Ebben a kérdésben, ahogy fejlődik maga a rendszer, és ahogy a gazdaság potenciálja növekszik és nagyobb bevételek származnak, itt kell majd olyan megoldásokat találni, hogy minél kevesebb sérelem érje adott esetben a településeket vagy a pályázókat. Ez egy nagyon fontos kérdés, hogy az elkövetkezendő időszakban erre sokkal jobban lehessen koncentrálni.
Mindenképpen szeretném azt javasolni, és egészen biztos, hogy a kormány is nyitott ebben az irányban, hiszen a 430 pályázatból 42 kerül elbírálásra, hogy a gazdaságélénkítő programból esetleg 5-5 milliárddal a cél- és címzett támogatást megemelni, és még esetleg hozzárakni pár pályázatot. Ez egy lehetséges megoldás lehet. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me