ENDRE SÁNDOR

Full text search

ENDRE SÁNDOR
ENDRE SÁNDOR, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A területfejlesztési bizottság megtárgyalta a helyi önkormányzatok 2002. évi címzett támogatásáról, valamint egyes címzett támogatással folyamatban lévő beruházások eredeti döntéseinek módosításáról szóló T/5159. számú törvényjavaslatot. A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést, a szavazati arány 12 igen, 6 nem és 2 tartózkodás volt.
Folytatva azt a gondolatmenetet, amelyet a gazdasági bizottság véleményekor hallottunk, a bizottság azt tartja kívánatosnak, hogyha meg tudjuk teremteni a szükséges összhangot a területfejlesztés egyes instrumentumai - központi, régiós és megyei szintű támogatás lehetőségei -, valamint más kormányzati támogatási eszközök, így a Széchenyi-terv, Széchenyi plusz között, méghozzá amiatt, mert az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után a magyar önkormányzatok a források utáni olyan versenyfutásba fognak kerülni, amiben fontos és hasznos, ha tapasztalatokat szereznek.
(16.10)
Ezért a bizottság többségi véleménye abba az irányba hatott, azt fogalmazta meg, hogy az a helyes út, ha a magyar területfejlesztés ügyét úgy szolgáljuk, ha minél több önkormányzatot arra buzdítunk, olyan helyzetbe hozunk, hogy tudjon élni ezen források megszerzésének a lehetőségével; ha a magyar önkormányzatokat olyan helyzetbe hozzuk, hogy minél több információval és segítséggel, minél több pályázatot benyújtva minél több forrást tudnak megszerezni. Tehát az a fajta vélekedés, amely a bizottságban is elhangzott, hogy talán pártpolitika, vagy kormánypárt és ellenzék mentén kellene törni a támogatások odaítélését, nem egy helyes irány. Egyébként a bizottsági vitában elhangzott az, hogy a dél-alföldi régióban olyan önkormányzatok is kaptak korábban támogatásokat ezekből a forrásokból, mint Szentes, Makó, amelyek egyértelműen szocialista vezetésűek, vagy a mostani előterjesztésben Baja szintén szocialista, vagy Kalocsa szabad demokrata vezetésű önkormányzatai. Tehát a bizottság véleménye az volt, hogy az ilyenfajta összevetések nem a magyar területfejlesztés ügyét, érdekét szolgálják, és nem helyes, ha a vita ebbe az irányba halad.
Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer tehát, a bizottság véleménye az volt, hogy ezt az előterjesztést általános vitára alkalmasnak találja.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me