MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. 1986. december 5-én és 6-án, a forradalom harmincadik évében egy budapesti magánlakásban, pontosabban Eörsi István lakásában nem hivatalos konferenciát tartottunk a forradalom előzményei, alakulása és utóélete címmel, amelyen nemcsak ellenzéki és '56-os személyiségek, egykori forradalmárok, de az akadémiai, a tudományos és az állami szférában állást betöltő hivatásos történészek is részt vettek néhány író társaságában, valamint '56-ban a másik oldal prominens képviselője, Hegedűs András szociológus, akkori miniszterelnök, s valamennyien nem csekély civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot. A konferenciát Donáth Ferenc kezdeményezte és kezdte szervezni még '86 elején; sajnos kora nyáron meghalt. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarország területén '56-ról többoldalú, tudományosan megalapozott vita zajlott. A konferenciáról csak külföldi orgánumok adtak elismerésük jeléül számot.
Négy vitaindító előadás hangzott el. Az egyiket, "Alulról jövő és spontán mozgalmak a forradalomban" címmel én tartottam. Ennek végén mondtam el az alábbi összegzést a forradalomról, amelyet Szabó Miklóssal közösen fogalmaztunk, és amelyet ma is mérvadónak tartok:
1956-ban forradalom és szabadságharc volt Magyarországon, amely a magyar történelem nagy forradalmainak sorába tartozik.
Nagy forradalomnak azokat a népmozgalmakat tekintjük, amelyek a magyar társadalom összes alapvető rétegének politikai akaratát hosszú távra kifejezték, amelyek olyan szélességű és mélységű társadalmi igényeket fejeztek ki, hogy a győztes reakció, illetve ellenforradalom is kényszerült figyelembe venni és legalább töredékét megvalósítani, s amelyek jelentős nemzetközi hatást gyakoroltak.
1956-ban, miként 1848-ban, egységben léptek fel a hazafias nemzeti és a demokratikus progresszív erők. Történelmileg 1956 ebben a tekintetben előrelépést is jelentett abban az értelemben, hogy a magyar történelemben először lépett fel nemzeti követelés tisztán és kizárólag felszabadító tartalommal, megfelelvén Illyés Gyula kritériumának: csak jogot védett, anélkül, hogy jogot - kisebbségek, együtt élő etnikumok és más nemzetek jogát - sértette volna.
Az 1956-os forradalom azon túl, hogy nemzeti és demokratikus volt, népforradalom volt a szó klasszikus értelmében. A néptömegek - elsősorban a munkásosztály - először és egyetlen alkalommal ekkor léptek fel a magyar történelemben önálló társadalmi erőként, előzetes szervezet és szervezés nélkül. A forradalom első napjaiban nemcsak az értelmiségi rétegek, hanem a magyar néptömegek, elsősorban a budapesti munkásság, majd a vidéki lakosság, függetlenül a forradalmat előkészítő erők szervező befolyásától, megteremtette alulról saját szervezeteit, kiválasztotta saját vezetőit. Mindezzel alapvető szocialista értékeket is megvalósított.
1956 a magyar munkásosztály legjelentősebb szocialista forradalma is volt. Első kísérlet, hogy szembeszegülve a bürokratikus munkásállammal, létrehozzák a közvetlenül a termelők által birtokolt társadalmi tulajdont. Az állami tulajdont társadalmasították.
A forradalom menete nem látható előre. A történelem nagy forradalmai sohasem azt valósították meg, amit a forradalom erői zászlajukra írtak. A francia forradalom nem a szabadság-egyenlőség-testvériség világát teremtette meg, hanem a polgári demokráciát, az orosz forradalom nem a termelők által közvetlenül igazgatott proletár szocializmust, hanem a bürokratikusan igazgatott állami tulajdon új hűbéri társadalmát. A történelem nagy forradalmai minden elkanyarodásuk ellenére nagy jelentőségű értékeket tettek megvalósíthatóvá.
'56 értékei ma is aktuálisak. Hogy teljes értékű megvalósításuk erőszak áldozata lett, tragédiája a magyar történelemnek. '56 azonban leveretésében is példát teremtett az utókor számára. Hagyomány lett, mely politikai kultúrát teremt, példaadó tett, mítosz és legenda.
A huszadik század nyolcvanas évei progressziójának 1956 élő hagyománya. Bárha a huszonegyedik században, a mi századunkban még inkább azzá válna!
Köszönöm. (Dr. Géczi József Alajos tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me