DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ismételt felszólalásom annyiban ismételt, hogy szeptember 5-én a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében fejtettem ki, miként minden más képviselőcsoport vezérszónoka is, frakcióm álláspontját.
Az államtitkár úr összefoglalása után csak nagyon röviden kívánok hozzászólni, elsősorban az ellenzéki pártok vezérszónoklatban megfogalmazott gondolataira reagálni. Ezt is röviden teszem meg, mert a valamennyi képviselőcsoport által elmondott vezérszónoklatoknak azért az volt a zárómegállapítása, hogy a törvényjavaslattól nem zárkózik el egyikük sem, tehát kategorikusan egyik képviselőcsoport vezérszónoka sem mondott elutasító választ, hanem módosító javaslatok benyújtásával vélik jobbítani a kormányzati előterjesztést. Én egyébként bízom abban, hogy most születnek meg ezek a kormány által minden bizonnyal támogatható, jobbító szándékú és tartalmú módosító indítványok, tehát akkor az eddig ki nem mondott "igen" is teljes összhangot fog szavazáskor a parlamentben eredményezni, és teljes egység jön létre a törvényjavaslat elfogadhatósága tekintetében.
Az egyik kifogás összefoglalóan úgy hangzott, hogy az elmúlt három évben más sem történik, mint a szervezett bűnözéssel való fenyegetőzés. Ez az általános megállapítás, azt hiszem, inkább csak hangulatkeltés, mert azon jogszabályok megalkotását, amelyek a szervezett bűnözés visszaszorítására szolgálnak, ilyen módon minősíteni nem szabad, főként akkor nem, amikor közismert, hogy az 1980-as évek közepe óta a szervezett bűnözés jelen van, és éppen annak a második szakaszát éli ma Magyarországon, tudniillik mai ismereteink szerint folyamatában a legális gazdaságba integrálódik.
(A jegyzői székben dr. Juhászné Lévai Katalint Mádai Péter váltja fel.)
A szervezett bűnözéssel szembeni fellépés szükségességének a felismerése is sokkal korábbra tehető. Már az 1994-es rendőrségi törvény megalkotásakor is törvényi formát nyert ez a felismerés. De már 1996-97-ben a korábbi kormány is tanulmányokat készíttetett annak megállapítására, hogy a szervezett bűnözés ellen mely fellépés a legeredményesebb. Tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy a hazai szervezett bűnözés létének a bizonyítása már öt-hat évvel ezelőtt, tehát a korábbi kormány működése alatt megtörtént.
A másik ellenérv a törvényjavaslat rendelkezéseivel kapcsolatosan az volt, hogy nem teljesen tiszta jogi fogalmakat használ, így például a kiemelkedő súlyú bűncselekmény meghatározásakor. A törvényjavaslat pontosan részletezi, hogy mit kell érteni kiemelkedő súlyú bűncselekmény alatt, nevezetesen a bűncselekmény akkor tekinthető ilyennek, és azok tekinthetők ilyennek, amelyeknél felismerhetők a szervezett bűnözés vagy a nemzetközi bűnözés ismérvei, vagy amelyeknek a tárgya a terrorizmussal, zsarolással, pénzmosással, a kábítószer- vagy fegyverkereskedelemmel, prostitúcióval, pedofíliával, valamint az ezekkel összefüggésben elkövetett élet és testi épség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos.
Azért idéztem ezt ilyen hosszan, mert ennek sajnálatos aktualitása van, hiszen szeptember 5-én folytattuk le az általános vita első részét, és akkor még nem tudtuk, hogy néhány nap múlva az emberiség békéje és biztonsága ellen milyen merénylet következik be New Yorkban és Washingtonban. Polgárok ezrei haltak meg, és ez egy olyan figyelmeztetés a világnak, amely egyben azt is jelenti, hogy egyetlen ország sem érezheti magát teljes biztonságban, nem hiheti azt, hogy ebben a kitágult világban független szigetként ilyen vagy hasonló veszélynek nem lehet kitéve.
A védelmi program alkalmazására tehát kiemelkedő súlyú bűncselekmény esetében van csak lehetőség. Most láthatjuk igazán, hogy a terrorizmushoz, amely jogi értékelés szerint bűncselekmény is, önálló bűncselekmény, más bűncselekmények is kapcsolódhatnak, hiszen a tragédia utáni híradásokból értesülhettünk róla, hogy pénzmosással, fegyverkereskedelemmel és sok hasonló más bűncselekménnyel összefüggő szervezőmunka előzte meg a terrorcselekmény végrehajtását. Tehát ha ennek a törvénynek aktualitása van, és ez most nem egyfajta kizárólagos érv e törvényjavaslat aktualitása mellett, akkor én azt hiszem, most, a mai napon ezt már kétségbe vonni nem tudjuk.
Bízom abban tehát, hogy a módosító javaslatok nyomán valamennyi képviselőcsoport támogatni fogja a törvényjavaslatot, és ezzel a tanúvédelem területén - hiszen nem kizárólag a szervezett bűnözés elleni fellépést szolgáló törvényről van itt szó - olyan újabb elemmel gazdagodik a hazai jogi szabályozás, amely teljessé teszi a már meglévő tanúvédelmi rendszert.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me