DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a törvényjavaslat általános vitájának első részében elhangzott lényegesebb felvetésekre most válaszoljak.
A szervezett bűnözés elleni fellépést szolgáló szabályozás a rendőrségi törvény elfogadásával kezdődött. A kormány programjában nagy hangsúlyt kap a szervezett bűnözés elleni határozottabb fellépés. Ennek végrehajtására születtek az újabb szabályok és az erre épülő intézményfejlesztés. A szervezett bűnözéssel kapcsolatos fogalmak megalkotása során az egész világon törekednek arra, hogy a jogalkalmazás számára is alkalmazható módon képesek legyenek megfogalmazni a szervezett bűnözést. Ugyanez mondható el a kiemelkedő súlyú bűncselekmény fogalmáról is.
Tisztelt Országgyűlés! A tanúvédelmi programban való részvétel olyan magánjogi szerződésen alapul a javaslat szerint, amely alapján a felek jogokat szerezhetnek, kötelezettségeket érvényesíthetnek éppúgy, mint bármely más polgári jogi szerződés esetében. Nem szerződésszerű vagy késedelmes teljesítés esetén jelentősen sérülhetnek nemcsak a szerződő felek, de akár harmadik személyek jogai is, ezért nem látjuk megalapozott indokát a bírói út kizárásának.
(16.20)
A védelmi programban való részvétellel összefüggő mindenfajta adat a javaslat szerint államtitoknak minősül, ennek megismerőjét pedig a titokvédelmi szabályok kötik. A törvényjavaslat számos olyan szabályt fogalmaz meg, amely szerint a védett személy részint fiktív adataival, részint valódi adataival vehetne részt a hatósági eljárásokban. Ezt nemcsak az érintettek, de a harmadik személyek védelme érdekében is célszerűnek látjuk.
A programszerű védelmet eredményező szerződés megkötése a felek egybehangzó akaratnyilatkozatára épül. A rendőrség és az érintett is nyilatkozhat úgy, hogy nem kívánja a program alkalmazását. A problémák legfeljebb a szerződések teljesítéséből és elsősorban az érintett védelmét szolgáló, a részére javasolt és a szerződésben vállalt magatartási szabályok önkényes megszegéséből fakadhatnak. A védett személy a szerződést saját érdekében nem tarthatja magánál. Ha e szerződés bármely oknál fogva illetéktelenek kezébe jutna, az érintett, illetőleg a családja, továbbá mindazok a személyek, akik valamilyen szerepben közreműködnek a védelemben, komoly veszélybe kerülhetnének; annak azonban nincs akadálya, hogy az érintett, ha ezt igényli, bármikor megtekinthesse a szolgálatnál.
Tisztelt Országgyűlés! A tanúvédelemről szóló törvényjavaslat mielőbbi benyújtását az uniós kötelezettségvállalásunk is indokolja. A programszerű védelem által igényelt legalapvetőbb eljárásjogi módosításokat ugyanakkor a törvényjavaslat következetesen elvégzi. A büntető törvénykönyvet, illetőleg a büntetőeljárásról szóló törvényt módosító törvényjavaslatok nem tartalmaznak olyan tanúvédelmi rendelkezéseket, amelyek hatálybalépése befolyásolná a javaslat elfogadását. Az a vád ért bennünket, hogy a törvényjavaslat legalizál egy, a rendőr és a bűnbánó maffiózó közötti ellenőrizhetetlen és elfogadhatatlan kapcsolatot. Ennek feltételezése méltatlan a magyar rendőrséghez, ilyen alapon a magyar rendőrséget a titkos nyomozás teljes eszköztárától is megfoszthatnánk, ad absurdum akár a bűnüldözéstől is eltilthatnánk. Nem értek egyet azzal a felvetéssel, hogy a védelmi program egészét jóval erősebb ügyészi kontroll alá kellene helyezni. Véleményünk szerint a javaslatba épített ügyészi szerepkör megfelelő garanciát nyújt. Csak megemlítem, hogy további elemek beépítését maga a Legfőbb Ügyészség sem igényelte. A szervezett bűnözés visszaszorítását szolgáló szabályok egy része megfelelő törvényességi garanciák kiépítésével áttöri a klasszikus jogelvek korlátait. A fejlett jogállamok szinte mindegyike belátta: a szervezett bűnözéssel szemben kizárólag a klasszikus büntetőjogi jogelvekre épülő büntetőpolitika nem lenne elegendő.
Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitában már eddig is több tucat észrevétel hangzott el; most az idő rövidsége miatt csak néhányra, az általam legjelentősebbnek tartottakra reagáltam. És végezetül, engedjék meg, hogy megköszönjem valamennyi képviselőnek, hogy ezt az uniós csatlakozásunk szempontjából is jelentős javaslatot a jobbítás szándékával kezelik, és hozzászólásaikkal elősegítik a leginkább használható szabályozás alkalmazását. Kérem önöket, hogy ezt tegyék a mai nap során és a részletes vita során is.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me