LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Egyetértünk az államtitkár úr iménti gondolataival, mert mind a szervezett bűnözés megnövekedése, mind uniós tagjelöltségünk megköveteli ennek a törvénynek az elfogadását. Hangsúlyoznom kell, hogy az igazságszolgáltatást segítő tanúvédelmi gyakorlat Európában is viszonylag új keletű, országonként eltérő, többféle módja van, azaz a jogharmonizáció nem egy bizonyos tanúvédelmi eljárás átvételét követeli meg tőlünk, hanem csupán annyit, hogy legyen egy ilyen tanúvédelmi programunk.
Bármennyire is segítőkész és törvénytisztelő a lakosság, felméri azt a reális veszélyt, amely rá hárulhat amiatt, mert a bűnözők ismerik a személyét, lakóhelyét, legközelebbi hozzátartozóit. Mindig eszembe jut az a mintegy másfél évtizeddel ezelőtti eset, amikor egy besurranó tolvajt kellett azonosítania egy jó megfigyelő képességű hölgynek, aki hatalmas fejkendőben, sötét szemüveggel ment el a tárgyalásra, hogy a bűnöző ne ismerhesse fel, és legnagyobb megdöbbenésére ott, a bűnöző előtt olvasták fel mint tanúnak a nevét, lakóhelyét és még több adatot róla. Sokáig rettegett, főleg a büntetés vélelmezett letelte után, nehogy a rács mögé dugott bűnöző bosszút álljon rajta. Egyébként, legalább havonta olvasható a sajtóban olyan eset, hogy a tanúk, nyilvánvalóan fenyegetések hatására, visszavonták a korábban tett vallomásaikat. Ne csodálkozzunk tehát, hogy nagy fajsúlyú, súlyos bűnesetek elkövetése esetén nem tanúskodtak olyanok, akik a bűntényt látták, mert féltették az életüket. Tudom, a jelenlegi törvényjavaslat nem az úgynevezett apróbb bűnesetek - bár a bűneset, az bűneset - tanúit hivatott védelmezni, de az a véleményem, hogy minden bűnesetnél gondoskodnunk kell a tanúk biztonságáról és személyes adatainak a védelméről. Csak egy ilyen általánosságban is érvényesülő gondosság teheti eredményessé ezt a jelenlegi törvényjavaslatot.
Tisztelt Ház! Egy új jogintézmény bevezetéséről kell döntenünk. Magyarországon ennek a tanúvédelmi programnak valójában nincs gyakorlata és megfelelő szakembergárdája. Valószínűleg most nem minden részletében tudunk tartósan létrehozni egy eddig még nem működtetett tanúvédelmet, de lépnünk kell, legfeljebb a tapasztalatok ismeretében néhány év múlva módosítjuk ezt a törvényt. Nem csupán az uniós elvárások miatt, hanem a közelmúltban történt terrorcselekmények tanulságainak a levonása miatt is csatlakoznunk kell az európai gyakorlathoz.
A bizottsági vitákban már felmerült, és azóta több ellenzéki képviselő jelezte, hogy nem fogja megszavazni ezt a törvényjavaslatot, mivel csak kétharmados törvények megváltoztatása után léphet életbe, és erről a feltételről még nem egyeztettek a parlamenti pártok ismereteim szerint. Valóban, ez a védelmi program olyan büntetőeljárás-jogi és esetleg személyiségi jogi változtatásokat is igényelne, amelyeket még nem tárgyalt a tisztelt Ház, de egyszerű a kérdés: nem közös érdekünk a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni küzdelem, természetesen törvényes formában? Korábban elhangzott, hogy olyan kötelezettséget vállalt el Magyarország az Unió irányába, miszerint a jövő év közepéig megvalósítjuk a tanúvédelmet. Azóta az események túlléptek ezen a vállaláson. Nemrégen üléseztek az uniós tagországok belügyminiszterei és igazságügy-miniszterei Brüsszelben. A soron kívüli tanácsülés célja az volt, hogy új lendületet adjanak a terrorizmus elleni harcnak, és ebben társult részvételt ajánlanak a kelet-európai tagjelöltek számára is. Úgy vélem, hogy mindenképpen részt kell vennünk, és meg kell alkotnunk a tanúvédelemhez kötődő törvényeket, amelyeket nem lehet pusztán belpolitikai csatározásoknak kitenni.
A törvényjavaslatban megfogalmazott védelmi program alá a felsorolt személyek csak akkor kerülhetnek, ha megállapodást kötnek a rendőrség szervezetén belül létrehozott szolgálattal. Hosszasan lehetne arról is vitatkozni, hogy ez a különleges szolgálat a rendőrség keretein belül vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzése alatt, vagy - ahogyan ez több országban van - az igazságügyi tárca irányítása szerint működjön. A lényeg ebben az esetben is az, hogy kezdődjön meg a gyakorlati tanúvédelem.
Nemrég figyelemre méltó kérés érkezett Magyarországra. A háborús bűnösök elleni perekben szereplő védett tanúk későbbi, Magyarországon való letelepítésének lehetőségeiről érdeklődött a hazai szerveknél a hágai nemzetközi törvényszék. A törvényjavaslat nem tartalmaz nemzetközi tanúvédelmi együttműködést lehetővé tevő jogszabályt, a most tárgyalt előterjesztés kizárólag a magyar büntetőeljárásokban részt vevőkre vonatkozik. Már most vagy ennek a törvénynek a módosítása révén, vagy egy új jogszabály elfogadásával, úgy vélem, lehetővé kell tenni a nemzetközi tanúvédelembe történő bekapcsolódást, már csak amiatt is, mert az általános vita első szakaszában több felszólaló kétségbe vonta, és valójában ez a hozzászólásomnak a lényege, egy ilyen kis országban, mint Magyarország, vajon eredményes lehet-e a tanúvédelem. Mindenképpen javaslom ennek a gondolatnak a megfontolását.
Összegezve a véleményemet, ahogyan Horváth Balázs úr ezt már korábban elmondta, a Magyar Demokrata Fórum a törvényjavaslat céljaival egyetért, szakmai szempontból jónak tartjuk, és a tisztelt Háznak elfogadásra javasoljuk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)
(16.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me