BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Mindenekelőtt alapjában véve a Font képviselő úr által mondottakra szeretnék reagálni, de azért ezt megelőzően, azt gondolom, jó volt megtudni ebből a vitából, hogy a Fidesz ebben a kérdésben is a MIÉP programját valósítja meg, hiszen a Fidesz programjában ez a javaslat, mármint amit a nyugdíjasok jövedelmének adóztatásával kapcsolatban tettek, nincs benne, a MIÉP programjában ezek szerint benne volt, és önök ezt valósítják meg.
A másik megjegyzésem Font képviselő úrnak szól: nyugdíjak. Azt állítja Font képviselő úr, hogy azt a bizonyos több mint 50 milliárd forintot visszaadják. Gondolja végig, képviselő úr, 1998-ban volt egy hatályos törvény. Ezt a Fidesz-MDF-kisgazda-koalíció úgy módosította, hogy levettek a nyugdíjakból több mint 50 milliárd forintot. Utána pedig a hatályos törvény szerint évről évre emelték a nyugdíjakat abban a mértékben, ami az infláció és a bérnövekedés alapján kötelező volt - se többet, se kevesebbet, pont annyit.
Ez azt jelenti, hogy az az 50 milliárddal csökkentett összeg vált bázissá '99-től, ehhez 2000-ben is, 2001-ben is fillérre annyit adnak hozzá, amennyi a törvény szerint kötelező, idén is másfél százalék jön még. Ez viszont azt jelenti, hogy 2000-ben is meg 2001-ben is ötvenvalahány milliárd plusz az emelkedéssel kisebb az az összeg, amit a nyugdíjasok kapnak, mint ha '99-ben nem csinálták volna ezt a csökkentést. Tehát nem egyszerre vettek el több mint 50 milliárdot, hanem minden évben elveszik ezt a több mint 50 milliárdot egészen 2003-ig, amikor a következő kormány ezt vissza fogja adni a választások, a kormányváltás után.
Tehát nem adtak vissza, majd vissza fogjuk adni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me