BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága 2001. szeptember 18-ai ülésén tárgyalta meg az előttünk fekvő, T/5001. számmal jegyzett, a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról címet viselő módosítási javaslatot.
A bizottsági ülésen a Pénzügyminisztérium képviselőjének kiegészítő ismertetőjét követően élénk vita bontakozott ki a módosításról, annak indokairól, tárgyáról, melyet a jelen lévő kormánypárti képviselők időszerűnek és hasznosnak ítéltek.
Mint a bizottság előtt is elhangzott, a törvénymódosítás zömét a kormányprogram megvalósításához köthető, elsősorban szja-változtatások adják. Ezek a terjedelmükben kisebb, de jelentőségükben, a polgárok mindennapjaira gyakorolt hatásukban igen fontos személyi jövedelemadó-változások a nyugdíj teljes adómentességét, a gyermekes családok további támogatását, az otthonteremtéshez nyújtott segítség bővítését, a mezőgazdaságból élő családok adókedvezményeinek szélesítését tartalmazzák.
A bizottság kormánypárti képviselői igen nagyra értékelték a kormánynak azt a javaslatát, amely szerint 2002-től kezdődően a nyugdíj teljesen adómentes lesz. Eddig a dolgozó nyugdíjasok a nyugdíjuk után - azt munkajövedelmükkel összevonva - progresszív módon adóztak, akár 40 százalékkal is. Ez a módosítás hozzávetőleg 320 ezer nyugdíjast érint. A kormány ezzel is igyekszik a tevékeny nyugdíjasok életét könnyíteni, jövedelmüket növelni.
Hasonlóan jelentősnek ítéljük a gyermekes családok természetben juttatott gyermeknevelési támogatását, amely gyerekenként 10 ezer forint értékig adómentes. Eddig ezek értéke - az iskolafelszerelés, a tankönyv s a többi - teljes egészében hozzáadódott a szülők adóalapjához, amely után akár 40 százalék adófizetési kötelezettség is járult. Ez a módosító javaslat hatályon kívül helyezi a jelenleg érvényben lévőt, amely révén 550 ezer családban könnyíthetjük meg az iskolakezdést.
A kormány kiemelt figyelmet szentel az otthonteremtési támogatásoknak. Jelenleg a lakásvásárlásra, -építésre felvett hitelek évi törlesztésének 20 százaléka, de maximum 35 ezer forint írható le az adóból. A módosítás tartalma szerint ezt a kormány visszamenőleges hatállyal, tehát 2001. január 1-jétől úgy javasolja módosítani, hogy az adóból leírható rész a törlesztőrészlet 40 százaléka, maximum 240 ezer forint legyen.
(10.20)
A vizsgálatok szerint ez a módosítás jelenleg százezer, a jövő évben kétezer főt, illetve családot fog érinteni. A bizottsági ülésen is elhangzott emlékeztetőül, hogy amíg az előző szociálliberális kormányzat a tőkebefektetéseket, a tőkejövedelmeket részesítette adókedvezményben, a polgári kormány az otthonteremtéshez nyújt támogatást, ahhoz ad adókedvezményt.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezőgazdaságban dolgozó családi gazdaságok helyzetét javítja, gazdálkodásukat könnyíti az a módosítás, amely jelentősen, 50 százalékkal emeli az összeg határát - 4 millióról 6 millió forintra -, ameddig a mezőgazdaságban vállalkozó a tevékenységét mint kistermelő végezheti. Így a bevétel 40 százalékát költségátalány formájában leírhatják az adójukból, ami 2 millió 400 ezer forintot jelent. Amennyiben a magánszemély családi gazdaságnak termőföldet értékesít, nem kell utána személyi jövedelemadót fizetnie, illetve 300 hektár vagy 6 ezer aranykorona mértékéig illetékmentes a földszerzés a családi gazdaságok számára, illetve ha örökséggel jutnak a föld birtokába, úgy 75 százalék illetménykedvezményben részesülnek.
Az imént említettek a módosítócsomag terjedelmének kisebb részét foglalják magukba, a nagyobb hányad a devizaliberalizáció folytán felmerülő jogszabályi környezet összhangjának megteremtését szolgálja. Jelentős részt foglal el a módosításban a reményeink szerinti mielőbbi európai uniós csatlakozásból adódó jogharmonizációs rész.
Összefoglalva: a bizottság többsége a módosító javaslatokat indokoltnak és hasznosnak ítélte. Véleményünk szerint mindenképpen támogatásra érdemes az a módosítás, amely 3 millió adófizető polgárt hoz kedvezőbb helyzetbe. A vitát követően a bizottság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 12 igennel, 8 nem szavazat ellenében a törvénymódosítást az Országgyűlésnek általános vitára és elfogadásra ajánlotta.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me