BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A vitában elhangzott néhány észrevétel, ezekre szeretnék reagálni. Először is Font Sándor úrnak azt szeretném mondani, hogy a nyugdíjak alakulása sokkal kevésbé függ a törvényektől, és sokkal inkább függ a bérkiáramlástól, az inflációtól, magyarán: általában a gazdaság állapotától, és ezen a téren a kormányoknak vajmi kevés hatásuk van.
Az Országgyűlésnek persze lehet hatása a nyugdíjemelésre, ez egyébként kétszer történt meg 1997-98-ban: először akkor, amikor 1997-ben Medgyessy Péter pénzügyminiszterként egy olyan indexszámítási modellt javasolt, amely 1998-ban kedvezőbb lett volna a nyugdíjasok számára. Ezt az Országgyűlés el is fogadta. Az Országgyűlés az önök kormányának a javaslatára ezt az indexszámítási modellt viszont a nyugdíjasok számára hátrányosan változtatta meg, ennek a következménye az a bizonyos 55 milliárd forintos veszteség. (Bauer Tamás: Így van!) Magyarán, erről érdemes beszélni, mert ha egyébként a bérkiáramlás önöktől függetlenül kedvezően alakul, nem utolsósorban éppen az előző kormány stabilizációs csomagjának a következtében, erre önök azért olyan nagyon ne legyenek büszkék - magyarázzák meg azt az 55 milliárd forintot! Nem hiszem, hogy ha a két javaslatot, mármint Medgyessy Péter pénzügyminiszter úr javaslatát és az önök javaslatát összevetjük, akkor Medgyessy Péternek bármely kampánytémában emiatt szégyenkeznie kellene.
A másik: többen hivatkoztak a kisnyugdíjasokra. Teljesen igazat adok nekik, csak az a baj, hogy az a törvényjavaslat, amelyet önök beterjesztettek, nem feltétlenül az ő érdekeiket szolgálja. (Bauer Tamás: Bizony!) Számoljanak egy kicsit! Ahhoz, hogy 2002-ben a nyugdíjasok adója csökkenjen az összevonás miatt, ahhoz a nyugdíjuknak és a fizetésüknek el kell érnie a havi 50 ezer forintot. Az én választókörzetemben, Kispesten nagyon sok olyan nyugdíjas van, akinek olyan alacsony a nyugdíja, hogy mellette ezért kell dolgoznia, és a két jövedelme együttesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem éri el ezt a bizonyos 50 ezer forintot. Róluk önök semmit nem mondanak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP- és az SZDSZ-frakció soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me