DANKA LAJOS

Full text search

DANKA LAJOS
DANKA LAJOS (FKGP): Köszönöm. Tényleg komolyan mondom, nem arról kellene beszélnünk, hogy mi volt a múltban, hanem arról, hogy mi lesz a jövőben. (Dr. Fazekas Sándor: Jól beszél!) Ez a véleményem. Ehhez képest most már az elmúlt időszakban a Bokros-csomagot totál kielemeztük.
Szalay képviselő úrnak csak annyit akarok mondani, hogy ha '94-ben csődközeli helyzetben volt a kassza, akkor miért '95 tavaszán vezették be a Bokros-csomagot (Szalay Gábor: Ez hiba volt!), hiszen az az egy év bőven elég lett volna arra, hogy valamilyen szinten kezeljék ezeket a problémákat és nem olyan drasztikusan, ahogy ezt Bokros úr megtette. Egyébként el kell mondanom, hogy persze az akkori pénzügyminiszter, aki '98-ban átvette a pénzügyi tárca vezetését, mondhat, amit akar, ő abból a rétegből jött, amelyik haszonélvezője volt szabályosan a Bokros-csomagnak, és ez a pénzügyi lobbi, az a banki szektor, amelyet egyedül nem viselt meg az egész. Mert ahányszor tévedtek, ahányszor buktak milliárdokat, annyiszor, akármelyik Pénzügyminisztérium volt, kipótolta szépen nekik. És ki fizette ki? Az az egyszerű vállalkozó, aki '95-ben kénytelen volt bedobni a törölközőt, esetlegesen elmenni még munkanélküli-segélyre sem, mert még azt sem kapott, hanem egyszerűen feketén dolgozni, vagy valahogy megpróbált elhelyezkedni. Ő fizette ki a bankoknak azokat a pénzeit, amik aztán továbbvitték.
Tehát teljesen egyértelmű, hogy ez a réteg nem érezte meg azt a válságot (Bauer Tamás: Járai Zsigmondról beszél?), amit az egyszerű emberek megéreztek. Ettől függetlenül nekem az a javaslatom, hogy nézzük most ezt a csomagot, és próbáljunk meg ennek mentén vitatkozni. (Keller László: Ha nem szóltál volna, már ezt csinálnánk!) Mert ez nem vezet semmire.
Én elismerem a teljesítményét az előző kormányoknak is, ugyanakkor másként látjuk ezeket a problémákat, másképp értékeljük, más közgazdasági alapokon állunk, de ezen nem fog változtatni az itt elhangzó vita sem.
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból. - Szalay Gábor: Akkor egy lépéssel már előrébb vagyunk!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me