FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tardos Márton képviselőtársam azt a kérdést tette fel, hogy vajon kinek adjuk a növekedésből származó bevételeket. Ez egy nagyon logikus kérdés, és erre, azt hiszem, a kormány és a mostani adótörvények is egyértelmű választ adnak: ha lehet, akkor a fiataloknak. Miért? Magyarország olyan lakossági szerkezettel áll most szemben, amelyben 4 millió aktív keresőre 6 millió eltartott jut. (Kertész István közbeszól.) Ezt az arányszámot nem bírjuk sokáig tartani úgy, hogy közben a nemzetgazdaságban növekedést szeretnénk látni. Mi a logikája innentől kezdve a következő lépésnek? Az, hogy a fiatalokat, a következő generációt a diákhitelen keresztül a lakástámogatási programmal, az szja több gyermek vállalását elősegítő programján és mindenen keresztül támogatni kell, mert ezt elemezte a kormány, és azt a döntést hozta meg, hogy ezen az arányszámon: 4 millió aktív, 6 millió eltartott, változtatni kell, még olyan áron is változtatni kell, ha ez ügyben a befektetést, ha szabad így mondanom, most, ennek a kormánynak kell megtennie ezekből a szűkös forráslehetőségekből. Ennek az előnyét nem ez a kormány fogja élvezni, nem csinálhat belőle kormányzati propagandát, mert várhatóan 15 év múlva lehet először számítani arra, hogy valamelyest megfordulhat ez a trend, hogy ne kelljen még nagyobb eltartottszámmal szembesülnünk az aktív keresők számához képest.
Önök pontosan ismerik a tb-rendszer hiányosságát, a költségvetési hiányát, és mindent, ami ehhez párosul. Ehhez a lépéshez elengedhetetlen volt, hogy ezen a kellemetlen népesedési adatszámon valamelyest változtassunk, ezért elsősorban a fiatalok lehetnek a növekvő állami bevételek kedvezményezettei. (Tardos Márton közbeszól.)
A nyugdíjak kérdésére nem térek vissza. Az előbb megpróbáltam egyértelműen bizonyítani, és azt hiszem, ez sikerült is, hogy önök szlogen szinten beszélnek róla, mi viszont teszünk ezért. És akármilyen szókratészi képességgel rendelkeznek is önök (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), nem tudják ennek az ellenkezőjét bebizonyítani. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban. - Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me