DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egészségügyi és szociális bizottság rövid vitát folytatott a törvényjavaslatról, amely lényegében széles értelemben vett munkaigazgatási törvények módosítását irányozza elő. Ebből a vitából három gondolatkört szeretnék idehozni.
A bizottság mindenekelőtt egyetértett a munkavédelmi törvény módosításával, annak egyértelmű kinyilvánításával, hogy a biztonságos munkavégzés körülményeinek a megteremtése a munkaadó kötelessége. Egyetértünk azzal is, hogy növelni kell a munkavédelmi kötelezettségeiket megszegő cégekkel szembeni szigorúságot és bírságot.
Felmerült azonban az a kérdés, hogy a javasolt módosítások elégségesek-e, főleg abban a tekintetben, hogy a két illetékes miniszternek adott felhatalmazás megújítása elegendő erő-e ahhoz, hogy a munkaeszközökre és a munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények minimális szintjét meghatározzák. Tehát nem kellene-e tulajdonképpen legalább kormányrendelet szintjére emelni ezeket a felhatalmazásokat, egyetértve azzal az előterjesztői megfogalmazással, hogy persze a magyarországi munkavédelem problémáinak döntő része nem a szabályozási mechanizmusban rejlik?
A másik kérdés, amit szeretnék megemlíteni: a bizottság örült annak, hogy a Munkaerő-piaci Alap irányító testületének jogosítványai bővülnek, mert hiszen a munkahelyteremtés szempontjából fontos, hogy az uniós forrásokhoz minél könnyebben és hatékonyabban tudjunk hozzáférni. De azért azt meg kellett jegyeznünk, hogy ezeket a jogosítványokat korábban szűkítették, és most lényegében az EU-, illetve Phare-támogatások elnyerése miatt visszakapta a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete ezeket a jogosítványokat. Úgy gondoltuk azonban, hogy a Munkaerő-piaci Alap és a Rehabilitációs Alap forrásainak az összevonása változatlanul azzal a kockázattal jár, hogy ezekben a forrásokban a különféle célú támogatásokat egymástól fogják elnyerni a pályázók.
Végül, de nem utolsósorban azt az általános megjegyzést is szeretném idehozni a plenáris ülésre, amely úgy hangzott el, nem jó dolog, hogy egy-egy terület tárgyalásakor - még akkor is, ha jogharmonizációs céllal történik mindez - öt törvényt érintő csomagban nyújtja be az előterjesztő a javaslatot. Tehát nem jó dolog az, a képviselők munkáját nem teszi könnyűvé, hogy csomagban történik egymással nem feltétlenül összefüggő törvények módosítása; ezt más törvények kapcsán is rendszeresen megjegyezzük. Ez azzal a kockázattal jár, hogy lassan már elveszünk abban, hogy hány módosítás módosítása kis csomagban történik meg, s ezek alig vagy részben illeszkednek egymáshoz. Ez áttekinthetetlenné teszi a törvényalkotást.
Mindezek megjegyzésével, tisztelt Országgyűlés, a 4644. számon benyújtott törvényjavaslat általános vitára bocsátását az egészségügyi és szociális bizottság egyhangúlag támogatta.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me