DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! A csapdát önök állították fel. Láthatja most, hova vezet a felelőtlen, rövidlátó agrárpolitika, amely ellehetetlenít működő szövetkezeteket (Közbeszólás az MSZP soraiból: Úgy van!), és olyan beruházásra biztat embereket, amelynek óriási a kockázata, amelyből csak ideig-óráig lehet megélni, amelyben kiszolgáltatottá válnak az emberek a kereskedelemnek. (Szórványos taps az MSZP soraiban.) Ennek ellenére kijelenthetem önnek, képviselő úr, hogy segíteni kívánunk a gazdálkodókon.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ez évben is 9,5 milliárd forintot fordít a tejtermelők helyzetének a javítására. A vonatkozó rendeletek szerint az extra minőségű tej átvételét támogatjuk, de felhívnám a képviselő úr figyelmét, hogy ezek magánjogi szerződések, amelyek a termelők és a feldolgozók között létrejönnek, így nekünk csak befolyásolási lehetőségünk van, amelyet az ár vonatkozásában meg is teszünk. A minisztérium magánjogi jogviszonyban kialakult viták rendezésére nem jogosult.
A tejfeldolgozó magángazdaságok, így a Nutricia sem kötelezhető felvásárlásra. Hogy hadüzenetnek vagy gazdasági érdeknek lehet-e tekinteni, hogy ők úgy döntöttek, hogy csak extra minőségű tejet vesznek át, ez nyilvánvalóan az ő gazdasági megfontolásuk. Vannak bizonyos tejtermékek, amelyeket megfelelő szavatossági idővel csak extra minőségű tejből lehet előállítani, és nyilván ebben az ő felelősségük megvan.
Hogy 500 liter napi termelés alatt nem vesznek át tejet, úgy gondolom, hogy ez ellen lehet tenni. A 20 tehénnél kevesebbet tartó gazdálkodóknak tejszövetkezetet kell létrehozniuk, megfelelő minőségbiztosítási rendszert kell kidolgozniuk ahhoz, hogy ne rontsák le egymás tejét. Természetesen tudom, hogy ehhez technológiai megújításra van szükség, erre a minisztérium szintén ad támogatást, az idei évben is adott. Felhívom figyelmét, hogy ha be tudjuk végre három év után indítani a SAPARD-programot, kifejezetten ilyen célú beruházásokra kívánjuk szánni azt a 30 milliárd forintot, amelyet már három éve nem tudnak felvenni a gazdálkodók.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy a tejpiac zavarainak rendezése érdekében folyamatosan tárgyalunk a szakmai szervezetekkel, így a Tejtermék Tanáccsal, a Magyar Agrárkamarával, a MOSZ-szal, a Gazdakörök Szövetségével, valamint a Parasztszövetséggel is. A tárgyalásokon felvázoltuk a tejpiac stabil helyzetének megőrzése érdekében hozandó intézkedéseinket, és a szakmai szervezetek véleményét kértük a további intézkedések vonatkozásában. Folyamatosan együtt dolgozunk a Tejtermék Tanáccsal a probléma megoldásában, és hajlandók vagyunk közös tehervállalással a jelenleg felgyülemlett problémák megoldására is, amennyiben a probléma komplexen, hosszú távon az európai uniós csatlakozásig lehetséges; az átmeneti tűzoltásokat nem tartjuk alkalmasnak ezen piaci problémák megoldására.
Erre a közeljövőben sor fog kerülni, úgyhogy kérem a képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me