TÓTH IMRE

Full text search

TÓTH IMRE
TÓTH IMRE (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Ez év júniusában több száz tejbegyűjtő hely - tejcsarnok - kapott olyan nyugtalanító levelet, amelyben a tejfelvásárló, -feldolgozó az éves megkötött szerződés ellenére ultimátumot, mondhatnám, elbocsátó szép üzenetet küldött a tejbegyűjtők, tejcsarnokok, s ezen keresztül a kis tejtermelők ezreinek.
Választókörzetemben, Békés megyében, Gyula, Sarkad környékén a Nutricia Termelőház Rt. üzent hadat szerződő partnereinek. Hadüzenetének lényege, hogy a jövőben, de 2003. január 1-jétől biztosan, kizárólag extra minőségű tejet vesz át, valamint kizárólag minőség-ellenőrzési rendszerrel, HACCP-vel rendelkező termelőktől vásárol. Aki mindezzel rendelkezne is, attól sem veszi át a tejet, amennyiben a napi mennyiség nem éri el átlagban az 500 litert. Továbbá a Nutricia jelzi, hogy örömmel venné, ha a szerződő partnerei felmondanák a szerződést.
Mindez azt jelenti a tejtermelők ezrei részére, hogy az extra minőségű tejen kívül az első-, másod- és a többi osztályú tejeket nem fogják tudni értékesíteni. Továbbá az 500 literes napi mennyiség alatti gazdák - ezek körülbelül a 20 tehén alattiak - fel kell hagyjanak ezzel a több évszázados gazdálkodási formával, mert akinek egy-két, 8-10 tehene van, attól biztosan nem veszik át a tejet.
A probléma országos, következményei beláthatatlanok; hiszen ha nem kell a tej, akkor nem kell a tejelő tehénállomány sem, nem kellenek az ólak, istállók, nem kell a takarmány, így nincs szükség az azt megtermő földre, és az azt megmunkáló saját vagy bérgépekre sem. Mindennek következtében tejbegyűjtők százai, tejtermelők ezrei végleg munka nélkül maradnak. Ez alapvetően a vidék, az agrárdomináns térségek problémája, vagyis az eddig is mindig vékonyabb szeletet kapóké.
Ebben a történetben miről is van szó? Az uniós csatlakozás előtti magyar termelői folyamatok ellehetetlenítéséről, a külföldi cégek további piacszerzésének reményében, vagy csak a Tejtermék Tanács ötmilliárdos exportkasszahiányáról, és ez csattan a kistermelőkön? Vagy egyszerűen többlet tejtermelésről van szó, amelyet a belföldi fogyasztás nem szippant fel? Ez esetben lehetne növelni a fogyasztást, például az iskolatej- vagy szociálistej-akcióval. Vagy a tejminőség-javítás érdekében egyszerűen pályázati vagy más úton a kistermelőknek lehetővé kellene tenni a kis tejhűtőkhöz való hozzájutást.
Összességében: az MSZP irányítású mezőgazdasági tárca most a tejfeldolgozó cégek szándékaihoz partner-e? Ebben az esetben partner-e a több tízezer tejtermelő megsemmisítéséhez, vagy a több száz éves magyar tejtermelői hagyományok mellé áll-e? Ez a kérdésem. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Mi a tárca válasza? (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me