DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A választási eljárásról szóló törvény értelmében az önkormányzati választások lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtását az állami költségvetésből kell biztosítani.
A költségek mértékét az Országgyűlés határozza meg, és a felhasználást az Állami Számvevőszék ellenőrzi. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Az említett választásokkal, tehát a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők, a kisebbségi önkormányzatok tagjai és a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatainak újraválasztásával kapcsolatos választások lebonyolítása négymilliárd forintot tesz ki az ez évi költségvetést illetően.
Röviden szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy milyen tételekből áll össze ez a négymilliárd forint. A személyi kiadásokra tervezett 833 millió forint a munkában részt vevők díjazását szolgálja.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy javaslatunk szerint a szavazatszámláló bizottságban dolgozó személyeknek a napi bruttó ötezer forint helyett nyolcezer forintot szeretnénk fizetni, mert úgy ítéljük meg, hogy méltatlanul alacsony volt az elvégzett munkáért az a napi ötezer forintos díjazás, amelyet kaptak. Ez nem jelent jelentős pluszköltséget, de, azt gondolom, kifejezi ennek a munkának az értékét.
A második tétel a választási igazgatási folyamatot támogató informatikai rendszer, amely mintegy másfél milliárd forintot igényel, valamint az egyéb dologi és működési kiadásokra 1 milliárd 667 millió forintot szánunk, mivel a választások lebonyolításával kapcsolatos költségek döntően a településeken működő helyi választási irodáknál keletkeznek, és a felmerülő költségekre az eddigieknél nagyobb arányban biztosítson fedezetet az állami költségvetés, ez a szándéka az előterjesztőnek.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el a javaslatot, és szavazza meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me