SZALAI ANNAMÁRIA

Full text search

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt kormányzati ciklusban három alkalommal nyújtottuk be a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az akkor ellenzékben lévő baloldali pártok hamar értésünkre adták, hogy nem kívánnak a médiatörvény átfogó módosításában partnereink lenni, ezért választottuk azt a megoldást, hogy a belpolitikai szempontból vitás kérdéseket prolongáljuk, és kizárólag a médiatörvény európai uniós jogharmonizációs módosítását célozzuk meg.
A javaslatot akkor nem támogatta az MSZP és az SZDSZ, ismert okokból, mondván, hogy a közmédiumokat felügyelő mintegy 30 fős kuratóriumok hiányosak, jelöltjeik nem voltak jelen, nem vettek részt a testületek működésében, munkájában.
A közelmúltban megszűnt ez a probléma, nincs tehát vitás ügy vagy ürügy, ami akadályozhatná a törvény elfogadását, ezért ismét a parlament elé terjesztettük. (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Jelezni kívántuk képviselőtársaimmal azt, hogy álláspontunkon mit sem változtat az a tény, hogy a kormányoldalon állunk, vagy kisebbségben vagyunk. Nemzeti célunk volt akkor is, és ma is az európai uniós csatlakozás.
Az európai uniós csatlakozási tárgyalások során a kultúra és audiovizuális politika című fejezetet, elsők között, 1998-ban nyitottuk meg, s már csak mi nem zártuk le a tagjelöltek közül.
(14.50)
A fejezet lezárásának a feltétele e jogharmonizációs célú törvényjavaslat elfogadása. Ismert, hogy Magyarországot komoly erkölcsi és anyagi veszteség érte már a késlekedés miatt, ezért vált szükségessé a javaslat mielőbbi elfogadása, a nyári rendkívüli ülésszakban történő lezárása.
A törvény tárgyalása, a négypárti egyeztetés során szinte minden vitás kérdésben sikerült megegyeznünk. A vita sokszor nem is közöttünk, a pártok között volt, hanem a különböző tárcák és hatóságok szakjogászai között, amit hol élvezettel, hol értetlenül követtünk, s a törvényjavaslatot közös akarattal, közös kulturális bizottsági módosító indítványokkal tökéletesítettük.
E törvény elfogadása lehetővé teszi az európai uniós irányelveknek történő megfelelést. Eredményeképpen pontosabbá válik a médiatörvény fogalmi rendszere, bevezetésre kerül az európai mű fogalma, új műsorszerkezeti követelmények lépnek életbe, azaz a műsorszámok több mint 50 százaléka európai gyártású lesz, ezzel együtt a magyar műveket alkotókat is kedvező helyzetbe hozzuk. S nem utolsósorban a kiskorúak védelmére vonatkozóan is szigorúbb szabályozásokat sikerül bevezetnünk.
Három a magyar igazság - tartja a mondás -, negyedik a ráadás. Kérem, szíveskedjenek most, a negyedik alkalommal támogatni ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me