KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nincs vita közöttünk abban, hogy az Illyés Közalapítvány kulcsszerepet játszik Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatainak építésében, kapcsolatrendszerében, hogy kiemelkedő a szerepe abban a támogatásban, amely arra kell irányuljon, hogy megőrizhessék identitásukat, és szülőföldjükön boldogulhassanak. Abban sincs vita közöttünk, képviselő úr, hogy az Illyés Közalapítvány a folyamatosságot képviseli, hiszen tizenkét éve működik.
Az alapítvány konkrét tevékenységének és főleg legutóbbi négy évének megítélésében azonban már nem értünk egyet. Ön kifogástalannak látja az alapítvány működését. Nem csodálom, ez érthető, hiszen négy évig az ön birodalmához tartozott ez az alapítvány - nem akartam a "hitbizomány" szót használni. Mi sajnos nem tudjuk ilyen zavartalannak és tökéletesnek látni az alapítvány működését, annál inkább sem, mert az átláthatatlanság jellemzi, jellemezte sok tekintetben az alapítvány működését.
(10.40)
Ön azzal vádolja a kormányt, hogy leszámolásba kezdett az alapítvánnyal, hogy meg akarja szerezni az ellenőrzést az alapítvány felett. Az önök oldalán gyakran elhangzik egy olyan kijelentés, hogy "ki mint él, úgy ítél" - azt gondolom, hogy ez pontosan az az eset. Hiszen ön is hallott táskákban kivitt pénzekről, szatyrokban kivitt pénzekről, politikai célokat szolgáló támogatásokról, amelyekre a határon túli magyarságnak nincs igazán rálátása, hiszen ezek többnyire a legitim vezetéssel szemben álló személyeket, csoportokat kedvezményeztek, mint legutóbb a Reformtömörülés egyik vezetőjéhez közel álló alapítványnak nyújtott 80 milliós támogatás. Csak megjegyzem, hogy 300-500 ezer forintos támogatások a szokásosak, ez a 80 millió eléggé kirí ebből a sorból.
Ön törvénysértéssel vádolja a kormányt, hogy kuratóriumi tagok felmentése mellett döntött. Nos, nem sértettünk törvényt, hiszen az ön által idézett polgári törvénykönyv korábbi rendelkezése szerint, amely a kuratóriumi tagok kinevezésekor volt érvényben, ez a kinevezés határozatlan időre szólt. Határozott időre csak 2002. január 1-je óta lehet és kell kinevezni közalapítványok kuratóriumi tagjait.
Hozzáteszem, a 14 fős kuratóriumból 3 fő az ön beosztottja volt a Külügyminisztériumból, 4 kormánypárti képviselő, illetve a kormánypártot kívülről támogató MIÉP képviselője volt. Ez elég egyoldalúságot tükröz. Mi egy szűkebb, 11 fős kuratóriumot akarunk, ahol a kormánykoalíció csak két képviselőt fog delegálni, és a többi független személy lesz, köztük a jelenlegi kuratórium több tagja is, akiket már felkértünk.
A pénzügyeket nehéz áttekinteni, és ezért nehéz is önnel erről vitatkoznom, hiszen mindeddig csak vázlatos kimutatást kapott az illetékes politikai államtitkár. Mert szeretném a képviselő úr figyelmét felhívni - noha előszeretettel bombáz engem az Illyés Közalapítvány ügyeivel -, hogy nem én vagyok felelős a határon túli magyarság ügyéért: ez a Miniszterelnöki Hivatalban van.
Nos, a Halzl József elnök úrtól június 17-én kapott kimutatás szerint mindössze 120 millió forint az az összeg, amire nincs kötelezettségvállalás. Ennyiből, azaz csupán a 2,4 milliárd forint 5, azaz 5 százalékából tud majd az új kuratórium gazdálkodni az év végéig.
Végül szeretném önt és a tisztelt Házat tájékoztatni arról, hogy a kormány június 21-én foglalkozott az Illyés Közalapítvány kérdésével, úgy döntött, hogy módosítani szükséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az alapító okiratot és a kuratórium összetételét; erre meg is történtek a lépések. Nincs szó tehát (Az elnök ismét csenget.) sem leszámolásról, sem mohóságról, sem becsületbe gázolásról, sem törvénysértésről.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me