NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország és a határon túli magyarság közötti kapcsolatrendszerben kulcsszerepet játszik az Illyés Közalapítvány. Nemcsak volumenében nyújtja a legtöbb támogatást, de a folytonosságot is képviseli, hiszen a rendszerváltozás óta három kormány alatt töltötte be ezt a hivatást.
Az önök kormánya azonban leszámolásba kezdett az Illyés Közalapítványnál. A politikai szándék világos: meg akarják szerezni az ellenőrzést az Illyés kezelésében levő összegek felett, profitálni akarnak abból az erkölcsi tőkéből, amit az Illyés neve fémjelez, mohóságuk miatt nem bírnak három hónapot sem várni, amíg lejár a kuratórium négyéves mandátuma, a négy éve keményen, társadalmi munkában dolgozó kurátorok becsületébe gázolnak.
Miniszter Úr! Önök vannak kormányon, ennek a célnak az elérésére vannak bizonyos eszközeik, a törvényeket viszont önöknek is be kell tartani. Valótlanságokat állítanak, folyamatos törvénysértéseket követnek el. Azt hangoztatják a sajtóban, hogy üres a kassza, hogy az Illyés a rendelkezésre álló összeg 80 százalékát elköltötte, és számláján csak 120 millió forint maradt. Ezzel ellentétben a kezemben lévő banki igazolás szerint több mint 1,4 milliárd forintnyi értékpapír és készpénz van az Illyés számláján. Az alapítvány az idén a rendelkezésre álló összeg 55 százalékára vállalt csak kötelezettséget.
Másodszor: miniszter úr, önök bizalomvesztésre hivatkoznak, idő előtt vissza akarják hívni a kuratóriumot. Ez a kuratórium azonban határozott időre lett kinevezve, és a Ptk. szerint az alapító a kezelő szerv jelölését akkor vonhatja vissza, ha a kezelő szerv tevékenységével az alapítvány célját veszélyezteti. Ezt állítja ön, miniszter úr, a kuratórium tagjairól? Amennyiben igen, akkor azt bizonyítani kell, adott esetben bíróság előtt is.
Harmadszor: a törvény szerint a kuratórium egyedi döntését és azok végrehajtását egyáltalán nem befolyásolhatja az alapító, törvénysértő tehát a már meghozott döntések után járó kifizetések felfüggesztését kérni, mint ahogy azt önök tették. A kuratóriumi döntés egyébként is ajánlati kötöttséget jelent a támogatott felé, és bírósági úton is érvényesíthető.
Tisztelt Miniszter Úr! Ennyit mond tehát az ügyről a törvény. Azt kérdezem öntől, hogy a kormány megmarad-e a jogállami normák keretei között, vagy úgymond, meghaladja a jogállamiságot, amikor fellép az Illyés Közalapítvány ellen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me