DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország és Ukrajna mint szomszédos államok között a jogsegélyforgalom, a határokon átnyúló családi, kereskedelmi kapcsolatok folytán intenzív. E tény indokolta azt, hogy Magyarország és az immár független állam, Ukrajna új, kétoldalú jogsegélyszerződést kössön, amely hatályon kívül helyezi az eddig alkalmazott magyar-szovjet jogsegélyszerződést.
A jogsegélyszerződés - hasonlóan más államokkal kötött kétoldalú jogsegélyszerződésekhez - szabályozza a bíróságok és más hatóságok közötti jogsegélyforgalmat, ezáltal az egyik szerződő állam igazságügyi hatóságának kérelmére a másik szerződő állam területén iratokat kézbesítenek, különböző megkereséseket - például tanúmeghallgatás, okiratok beszerzése - teljesítenek.
A szerződés az abban meghatározott feltételek fennállása esetén biztosítja továbbá az egyik állam bírósága által polgári ügyekben hozott határozatoknak a másik állam területén történő elismerését és végrehajtását. (Folyamatos zaj.)
Az Országgyűlés 81/2001. számú OGY határozatával a szerződést megerősítette. Miután a megerősítés ukrán részről is megtörtént, a szerződés 2002. március 8-án hatályba lépett. A szerződést Magyarországon ki kell hirdetni. A szerződés állampolgárok olyan jogait és kötelezettségeit érinti, amelyek törvényhozási tárgyat képeznek, ezért a kihirdetés csak törvénnyel történhet.
Tisztelt Országgyűlés! Miután az Országgyűlés 2001. december 11-én egyhangúlag megerősítette az egyezményt, kérem a kihirdetésről szóló törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me