DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A benyújtott országgyűlési határozati javaslat vitája során számos olyan észrevétel hangzott el, főleg az egészségügyi törvény módosítása kapcsán (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy a Nemzeti Egészségügyi Tanács összetételének módosítását jelenleg nem szükséges megtennünk. Nagy vita volt még az előterjesztés kapcsán arról, hogy a betegjogi képviselő és az ellátottjogi képviselő intézményének az összevonása szükséges-e.
Mindenképpen úgy találjuk, hogy a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot, amely az elmúlt kormányzati időszakban nem töltötte be azt a szerepet, amit az egészségügyi törvény meghozásakor mi szántunk neki, szükséges, hogy módosítsuk úgy összetételében, mint funkciójában. Ennek a tanácsnak lesz a feladata az, hogy hosszú távon meghatározza az egészségpolitika előtt álló feladatokat, és konszenzusos döntéseket hozzon arra, hogy milyen módon és milyen irányban kívánjuk átalakítani az egészségügyi ellátórendszer struktúráját.
A két képviselői jog összevonása azért szükséges, mert a szociális intézményekben ellátottaknál gyakran egészségügyi problémák miatt kerül sor hosszú ápolási időre, illetőleg bentlakásra, és ezek a képviselők, az ellátottjogi képviselők nem tudnak a betegjogi adatokhoz hozzáférni. Másrészt a betegjogi képviselők intézménye az ÁNTSZ-nél szerintünk nincs jó helyen, ezért ennek a két rendszernek az összevonásával, egy közalapítvány létrehozásával megfelelő helyre kerülnének ezek a képviselők, és így meglenne az a megoldás, hogy ezek egyenlő távolságban vannak az egészségügytől és a szociális ellátórendszertől.
Én megköszönöm minden képviselőtársamnak (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a vitában elhangzott észrevételeit, javaslatait, és kérem, hogy szavazatukkal támogassák ezt a határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me