BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak azért kérek szót, hogy tovább érveljek amellett, hogy beépüljön ez az összeg az alapnyugdíjba.
Maradjunk a tényeknél: mindenkinek van édesanyja, édesapja, alapvetően és biztos, és idősek már, pláne, akiknek itt a Házban van a helyük, idősebbek. És úgy gondolom, őróluk és az ő nyugdíjukról méltatlanság ilyen kalmárkodó módszerekkel beszélni.
És ismét maradjunk csak a tényeknél: mi történt annak idején? Annak idején, 1990-t megelőzően a balkáni bérek miatt a nyugdíjalapjuk alacsony volt. Egyszer ez egy nagy társadalmi igazságtalanság apáinkkal, anyáinkkal szemben. Ezt követően '94 és '98 között 12 százalékkal elinflálódott ez a nyugdíj - ezek megint tények. A polgári kormány 16 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjalapot.
Semmi mást nem kérünk, képviselőtársaim, pusztán csak azt javasoljuk, hogy ne jutalmat adjunk a szüleinknek, hanem tisztes nyugdíjat. Ez sehol a világon nem lehet ilyen gond, mint nálunk.
Én úgy gondolom - ahogy Tállai képviselőtársam is mondta -, a benzinből származó, a dohányból származó többlet-adóbevétel fedezetet nyújt arra, hogy ez az év hátralévő részére beépüljön az alapnyugdíjba. Adják meg tehát a nyugdíjasoknak azt, amit '94 és '98 között önök vettek el!
Tudják nagyon jól, hogy a polgári kormány elszámolt a nyugdíjasokkal: az infláció tervezési problémái miatt a magasabb infláció következtében korrigálta a nyugdíjakat. Tegyék meg önök is, itt van az alkalom, hogy a '94 és '98 között beállott mínusz 12 százalékot adják meg most az alapnyugdíjban!
Nem kérünk önöktől és nem javasolunk szívességet: ők ezért a pénzért megdolgoztak, megérdemlik, hisz minket is fölneveltek, és sokat dolgoztak és kevés pénzért. Kérem, tegyék szívükre a kezüket, és gondolkozzanak szüleikről, édesapjukról, édesanyjukról, és akkor azt hiszem, nem lesz ilyen kalmárkodó a stílus, ahogyan itt beszélnek.
Köszönöm szépen, hogy szólhattam. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me