DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Az MSZP-kommunikáció rendkívül javul ebben a nyugdíjaskérdésben. '94-ben szegényeknek el kellett venniük egy csomó pénzt a nyugdíjasoktól, mert akkor állítólag rossz volt a gazdasági helyzet - 12 százalékot romlott reálértékben a nyugdíj. Most jó a gazdasági helyzet, most szegények nem tudnak adni, csak 19 ezer forintot - a többit ígérik, kék cédulát zöldre cserélnek természetesen, ez csodálatos.
De azt hiszem, keveset hallottak arról, hogy valóságban miért volt '94-ben olyan rossz a gazdasági helyzet, amiért meg kellett a nyugdíjasokat sarcolni. A nevezetes Bokros-csomag miatt, ahol mesterséges állami kiadásokat kreáltak, magas infláció, magas kamatok formájában, és nem tudtak mást csinálni, mint gyógyíthatatlan sebeket ütöttek az oktatáson, a nyugdíjasrendszeren, a társadalmi ellátás különböző rendszerein. A veszteség egy részét az állami kasszába finanszírozták, más részét betárolták a Nemzeti Bankba, '97-ben pedig kitáraztak a Nemzeti Bankból, visszazúdították államadósság formájában (Közbeszólás az MSZP soraiból.) - adósságcserének hívták persze intelligensen az egészet; 200 milliárd forintnyi újabb kamatteherrel terhelték az állami kasszát.
Ezt gazdálkodtuk mi ki úgy, hogy 16 százalék fölfelé, önök azt állítják, hogy elvettük. Tessék akkor visszaadni! Az pedig, amit a képviselő asszony mondott, azt jelenti, hogy beépíteni a havi ellátmányba, mert akkor van visszaadva.
(16.00)
De ez a 19 ezer forint nem elég többre, mint egy tank benzinre, amivel esetleg Budapest és a Balaton között a Trabanttal vagy a Wartburggal, vagy a 15 éves Ladával megfordul a nyugdíjas, ha meg akarja látogatni a gyerekeit. Úgyhogy tessék már komolyan venni a retorikát is, és akkor esetleg eredmények lesznek. (Dr. Kis Zoltán: A nyugdíjas biciklivel jár vagy autóbusszal.)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me