DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A módosító javaslat el nem fogadása esetén lényegében a nyugdíjasok, leegyszerűsítve úgy is mondhatjuk, 19 hónapon keresztül fix összegben havi ezer forintot kapnak. A módosító javaslat elfogadása esetén viszont a mostani emelés - hogy úgy mondjam - mindörökre beépül a nyugdíjemelés alapjába, tehát havonta jelentkező többletet jelent a nyugdíjasok számára. Ezzel fogható meg talán a két álláspont, a szocialista-szabad demokrata álláspont és a polgári frakció álláspontja közti különbség.
Persze, nem erről van csak szó ebben az esetben, hiszen a híradásokból arról értesülhettünk, hogy a gyógyszerek ára 12-13 százalékkal emelkedik átlagosan, azoknak a gyógyszereknek az ára, amelyeket az idős emberek, a nyugdíjasok fogyasztanak elsősorban. Tehát a vitaminok, a fájdalomcsillapítók ára ennél magasabb mértékben fog emelkedni. A ma meginterjúvolt nyugdíjasok úgy vélik, hogy havonta 2 ezer forintot jelent majd az a többletköltség, amelyet gyógyszerekre ekként ki kell fizetni.
Tehát láthatjuk, hogy a szocialista-szabad demokrata javaslat milyen eredményre vezet. Láthatjuk, hogy amit az egyik kézzel adni akar, a másik kézzel kétszeresen, háromszorosan fogja visszavenni a nyugdíjasoktól. Erre persze azt mondják a kormánypárti képviselők, hogy mi erről nem tehetünk, hiszen a gyógyszeráremelés a gyógyszerek egy olyan körét érinti, amelyre az államnak nincs ráhatása. Ismerjük ezt a liberális pénzügypolitikát. A polgári kormány ezzel szemben olyan kérdésekben is, amire valóban nem volt ráhatása, mert az ármegállapítás joga nem a kormányt illette meg, ott is leült, például a gyógyszerforgalmazókkal, a gyógyszergyártókkal, és megpróbált olyan eredményeket elérni, aminek következtében mérsékletet tanúsítottak a gyógyszeráremelés területén. Ez az állami beavatkozás, ez az, ami hiányozni fog a másik oldalról, és a kezüket teszik szét, hogy mi aztán nem tehetünk erről az áremelésről.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me